Konflikt i aktivizam

Ako vas pokreću nesebičnost i osetljivost na nepravdu, možda ste ponekad suviše kruti i netaktični. Vaš zadatak je da naučite da se povučete kad je to potrebno.

Zašto ponekad upadate u konflikte iako su osnovni principi kojima se rukovodite svest o dobrobiti drugih, briga za kolektiv i čitavo društvo? Moguće je da pripadate arhetipskom putu aktivizma (od devet koliko je ukupno opisala holistički terapeut Cassandra Lorius), a u tom slučaju moguće je da često zauzimate i borbeni stav.

Osobe na ovom duhovnom putu snažno osećaju da bi svet trebalo da bude bolje mesto za sve ljude, a ne samo za one koji mogu sami da se snađu. Osećaju sažaljenje prema onima koji su u nepovoljnom položaju i to ih motiviše da istražuju strategije kako da oni koji su u nevolji pomognu sami sebi. Vežu se za samopomoć i za projekte namenjene zajednici, u kojima njihove ideje mogu prožimati celu grupu.

Predani su i uporni u nastojanju da ostvare svoje vizije. Put društvenog aktivizma ima veze sa svešću o kolektivu i društvu. Iz toga proističe svest o pitanjima iz društvenog života, na koja se mora skrenuti pažnja pojedinaca.

Kretanje ovim putem uključuje i uklapanje ličnog osećaja integriteta u širi društveni kontekst života. Ljudi na ovom putu su svesrdni, ozbiljni i odlučni u realizaciji svojih ideala, krase ih nesebičnost i predanost dobrim delima. Osetljivi su na nepravdu i uspešni u stvaranju društvenih promena. Ali, mogu postati kruti i netaktični. Ako su motivisani ljutnjom mogu zauzeti borbeni stav tako da stalno izazivaju konflikte.

Izazov za osobe na ovom putu je da na osnovu ličnog iskustva u sebi pronađu ili izgrade unutrašnji autoritet, umesto onoga koji se uspostavlja kroz institucije ili društvene strukture. Treba da nauče da se povuku onda kada je to potrebno.

Maja Pakić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.