Kolači i ljubav

Prema mišljenju mnogih autora, prekomerna potreba za slatkim govori i o nedostatku ljubavi. Nestašica energije najvišeg nivoa uzrokuje osećaj praznine.

Maja je redovna čitateljka Mirkove kolumne, ima 31 godinu i radi u turizmu od 9 do 11 sati na dan uz zahtevnog šefa. Njen problem je to što ima veliku želju za hranom, konstantno bi nešto grickala, čak i kad nije gladna.

„Kad se naljutim, onda kako bih napakostila svima, pojedem skoro celu tortu. Ludo, zar ne?!“, kaže Maja. Hrana, i to najviše slatkiši, odvode je u slatki svet daleko od svih. Pita se što ona to hranom želi da nadoknadi i od Mirka traži savet.

Scenario koji Maja prolazi scenario je mnogih od nas kada u nekom trenutku favorizujući jedno životno polje zanemarujemo ostala. Naše telo kao brižna marljiva pčelica odrađuje ono što postavimo kao prioritet pa se tako, na primer, ako je u pitanju vremenski škripac na poslu, ono zgrči ne bi li istisnulo poslednje atome kreativnosti i energije bez obzira na to što smo poslednji put pojeli nešto što je raslo pod suncem još prošlog utorka.

Pri tom pokušava da ublaži to stresno stanje i nekako premosti nedostatak energije i hranjivih supstanci, pa traži druge izvore stimulativne i dostupne ali nekvalitetne hrane, tzv. quick fix. Međutim, konzumirajući takvu hranu telo gubi nutrijente i dan za danom postaje sve više osiromašeno. Tako iscrpljeno, a zapravo lišeno pravih ukusa i doživljaja, traži dodatnu stimulaciju u vidu još ekstremnijih ukusa, pa tako i slatkiša.

Taj slatki začin života

Prema mišljenju mnogih autora prekomerna potreba za slatkim govori i o nedostatku ljubavi, a tu se posebno ističu čokolada i majonez. Ljubav je taj začin života koji nam poput majoneza u sendviču i čokoladnog preliva na kolaču omogućava da život lakše proživljavamo, baš kao što majonez čini da sendvič bolje klizi u ustima. Mnogi kažu da desert bez čokolade nije desert, a tako ni život bez ljubavi nije život. Pri tom valja istaći da su nam na raspolaganju različite vrste ljubavi, od roditeljske, bratske, prijateljske, pa tek na kraju partnerske. Iz vašeg pisma, draga Majo, čini mi se da vam nedostaje upravo ljubavi, i to ove poslednje – partnerske.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.