Koju ulogu igramo u odnosima

Porodični odnosi u najranijem uzrastu imaju veliki uticaj na naš izbor partnera. Zašto neki muškarac uvek čezne za majčinskom ljubavi? Zašto neki partneri ostaju "zamrznuti" u ulozi roditelja?

Emotivna bliskost i povezanost s drugom osobom primarna je svrha partnerskih odnosa, nešto čemu većina ljudi teži kad ulazi u dugoročnu vezu. Trebalo bi da ona bude temelj i polazište na koje se nadovezuju svi drugi segmenti odnosa - međusobno poštovanje i razumevanje, zajednički stavovi, interesi i ciljevi, kao i uživanje u zajednički stvorenim vrednostima. Tek takav, celovit i smislen odnos partnerima daje osećaj ispunjenosti i zadovoljstva, osigurava im lični rast i uspeva da se održi i onda kad se u odnosu pojave izazovi. Ali čini se da vrlo malo parova ostvari kvalitetan odnos, jer čak i kada deluje savršeno, vrlo je često izgrađen na pogrešnim temeljima.

Svaki odnos u suštini je razmena energije. Kao deca zavisili smo od energije roditelja i zato je energija koju smo u tom dobu od njih primili kroz ljubav, pažnju, razumevanje i zaštitu presudna ne samo za zdrav razvoj naše ličnosti nego i za kvalitet energije koju ćemo uneti u odnose s drugima.

Prema raznim pristupima u psihologiji i duhovnosti (npr. Helingerove konstelacije, soul­work, geštalt i dr.), energetski tok koji se odvija u odnosima utiskuje se u naš podsvesni prostor, oblikujući ga u skladu sa iskustvima koja smo u tim odnosima doživeli. U takvom procesu svaka osoba koja nam je bitna zauzima posebno mesto u podsvesnom prostoru našeg uma, mesto koje metaforički predstavlja ulogu koju je na energetskom nivou ta osoba igrala ili je igra u našem životu. U idealnim odnosima, u kojima svaki član porodice i energetski - ne samo formativno - obavlja svoju prirodnu funkciju, roditeljima (i svim precima) pripada pozicija u prostoru iza nas. Iz tog prostora dolazi energetska podrška. Ako smo od roditelja dobijali zdravu energiju i iz njihovog odnosa smo učili i o zdravim partnerskim odnosima, moći ćemo s partnerom (koji se u takvim, idealnim odnosima nalazi tik do nas) prosleđivati energiju dalje na sopstvenu decu. Njima prirodno pripada pozicija u prostoru ispred nas.

Ali u stvarnosti je takav prirodni tok redak pa, umesto idealnog, naš psihički zapis češće odražava poremećaje koji su nastali zbog ne­adekvatnog energetskog toka još u detinjstvu. Ako su, na primer, naši roditelji iz nekog raz­loga ostali zamrznuti u identitetu deteta i umesto da nam budu podrška, tražili su podršku od nas, nećemo moći da ih doživimo u njihovoj prirodnoj ulozi, već ćemo ih u podsvesnom umu verovatno smestiti na poziciju deteta. Zbog toga mi sami nećemo moći da budemo deca, pa će se to odraziti i na naše kasnije odnose i uloge koje ćemo u njima igrati. Naime, ako energiju koju su nam roditelji uskratili nismo nadoknadili uz pomoć nekog drugog (iz porodice ili izvan nje), biće potrebno da se popuni prostor u našoj umnoj mapi, pa ćemo se kroz život kretati u stalnom pokušaju da kroz druge odnose nadoknadimo tu energiju.

Kako će se poremećaji u odnosima odraziti na pojedinog čoveka, nije moguće u potpunosti predvideti jer je svako individua za sebe i izložen je čitavom nizu suptilnih, ali i vrlo kompleksnih energija u interakciji. Ali je ipak moguće uočiti određene modele. Oni će posebno doći do izražaja u partnerskim odnosima, u kojima će veću važnost imati uloga roditelja suprotnog pola u našem životu.

Model majka-sin

Ako je, na primer, muškarac još kao dete izgubio majku, time je iznenada od nje prestao da dobija energiju. Zbog toga je doživeo snažan šok, što je stvorilo neravnotežu u njegovom psihoenergetskom sistemu. Iako će kad odraste ulaziti u emotivne odnose s drugim ženama, on će uvek čeznuti za majčinskom ljubavi i zaštitom jer je kao dete nije u potpunosti iskusio. Za partnerku s kojom će formirati čvršći odnos ili ući u brak odabraće osobu koja će ga na neki način podsećati na majku i koja će u njegovom psihoenergetskom segmentu moći da odigra ulogu majke (ponekad će se to događati i u slučajevima kad je muškarac kao dete bio previše povezan s majkom).

Gubitak majke (ili njena neprisutnost, bilo fizička ili emotivna) odraziće se sasvim drugačije na ženu, posebno ako je bila najstarije ili energetski najsnažnije dete u porodici i zbog toga bila prisiljena da preuzme brigu za njene članove. Tokom života će i njoj nedostajati majčinske ljubavi, ali će je tražiti kod starijih žena ili prijateljica, dok će u partnerskim odnosima nastaviti da igra ulogu majke koju najbolje poznaje i koja se najsnažnije urezala u njenu podsvest. Zbog toga će i tražiti muškarce koji će joj omogućiti ostvarenje te uloge - one koji su i sami ostali bez majke ili su iz nekog drugog razloga u psihoenergetskom segmentu ostali zamrznuti u identitetu deteta. Takve muškarce će doživljavati privlačnima.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.