Koji emotivni odnos vredi spasavati: ko je kriv i kako oprostiti partneru

Žene su počele da preuzimaju sve više odgovornosti, a partneri su počeli da se ponašaju sve nezrelije i nesamostalnije, ne prihvatajući svakodnevne odgovornosti zajedničkog života. šta učiniti u takvoj situaciji?

Nemali broj Sandrinih (42) prijateljica i poznanica došle su do zida u vezi i razmišljanju o razvodu od svojih partnera jer se u njihovom odnosu dogodila promena - žene su počele da preuzimaju sve više odgovornosti, a partneri su počeli da se ponašaju sve nezrelije i nesamostalnije, ne prihvatajući svakodnevne odgovornosti zajedničkog života.

I Sandra se neuspešno nosi s tim problemom. Njen muž ne zna ili izbegava da se bavi svakodnevnim obavezama, retko dele odgovornosti u kućnim poslovima i ona ima osećaj da je sve na njenim leđima. Kako se uspešno nositi s nezrelim partnerom, i šta učiniti u takvoj situaciji?

Iz vašeg pisma ne mogu da isčitam koliko ste dugo u braku, ali pretpostaviću da je vaš bračni staž već u konkretnijim brojkama, kad je već završio „period marketinga" - kako ja volim da zovem razdoblje u kom se svi najviše trude.

Na samom početku napisću svojevrstan predgovor ovom odgovoru. Dajući sugestije svojim klijentima kad je reč o odnosima, uvek napominjem da smatram kako obe strane moraju da se trude, no sugestije uvek usmeravam na osobu koja sedi ispred mene. Zato me deo ljudi pita zašto baš oni moraju sami da preduzmu korake, a ja uvek odgovaram: „Zato što me vi pitate."

Mora li biti tako?

Uvek se neko prvi osvesti i taj treba brzo da reaguje jer vreme je od ključne važnosti. Pustimo li da se problemi s partnerom ohlade, manje su nam šanse da ćemo uspeti da ih rešimo. Posle ih se više i ne sećamo, nego nas, ohlađeni, smešteni u dubine duše, žuljaju kao kamen u žuči koji samo čeka da uzrokuje žučni napad.

Idealizacija partnera: zašto se zaljubljujemo u pogrešne osobe

Šta god u životu želimo, većina nas će da se potrudi da to i dobije, u čemu odnosi nisu izuzetak. U početku osećamo vrednost onoga što smo dobili/pronašli, svesni koliko imamo sreće, kakva je retkost pronaći svoju srodnu dušu. A onda mnoge stvari krenu nizbrdo. Mora li to zaista da bude tako?

Vredi li spasavati?

Čitajući vaše pismo, pa i slušajući brojne prijatelje koji imaju sličan problem, prosečni slušalac može da stekne utisak da ste se u nekom trenutku jednostavno probudili i zatekli u situaciji, šokirani zatečenim. Moje pitanje vama je - u kom trenutku vam (vama = vama i mužu) je prestalo da bude stalo do veze, a važniji su vam postali karijera/deca/svakodnevni problemi?

To je pitanje preko kog nemojte olako preći. Odgovor na to pitanje pojasniće vam kuda dalje krenuti: ili ostaviti partnera ili se potruditi oko odnosa sa svojom - od pre nekoliko godina - srodnom dušom! Ja ne smatram da se svaki odnos mora pošto-poto spasavati i treba razmisliti ima li tu šta vrednoga spasavanja. No, verujem da većina odnosa, uz prilagođavanje, može ponovo da pronađe pravi put. Verujem da ćete moći otprilike da odredite razdoblje u kom ste prestali toliko da ulažete u vreme s partnerom i počeli da ga doživljavate zdravo za gotovo.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.