Kako stres utiče na zdravlje: ovo su posledice koje se najčešće javljaju

Kako stres utiče na zdravlje i produktivnost?

Negativni efekti stresa na psihu i telo su višestruki. Akutni stres opterećuje nervni, endokrini i mišićno-skeletni sitem, što najčešće i sami osećamo kao uznemirenost, ubrzani rad srca, povišeni pritisak i tenziju u mišićima, bolovima u zglobovima, leđima i vratu. Intezivni ili hronični stres može uticati na funkcionisanje imunog sistema i na taj način nas dovodi u ranjivu poziciju i čini sklonijima podleganju različitim oboljenjima.

Tada se osećamo i psihički ranjivije, uz povišenu emotivnu osetljivost, promenu raspoloženja, oslabljenu koncentraciju, pad energije i umor. Ovakva psihološka stanja se mogu razviti u anksioznost, panične napade ili depresivnost.

Tada osoba, osim navedenih posledica, oseća gubitak radne motivacije, nezainteresovanost, otuđenost, nemogućnost da produkuje energiju potrebnu za radne aktivnosti, nemogućnost da isprati radne i životne zadatke i da odgovori na njih.

Stres napisan jezikom hormona glasi kortizolStres napisan jezikom hormona glasi kortizolAko smo neprestano napeti, nivo kortizola će izrazito porasti, a to može izazvati niz zdravstvenih problema. Dr Sara Gotfrid u…

Izvor: Sensa

Marija Zatezalo

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.