Kako stres u detinjstvu utiče na zdravlje tinejdžera

Naučna istraživanja otkrila su da emocionalni stres koji deca doživljavaju u ranom detinjstvu može da bude uzrok raznih oboljenja u zrelijim godinama.

Naučnici su ispitivanjima pokazali da emocionalni stresovi u detinjstvu mogu da budu „okidač" raznih oboljenja u kasnijim fazama života.

Uporan emocionalni stres koji smo doživljavali kao deca ‒ da li zbog finansijskih izazova, smrti voljene osobe, ili odnosa koji uzrokuju anksioznost ‒ danas se odražava na naše zdravlje, te smo podložniji određenim oboljenjima - zaključak je studije koju su sproveli naučnici Harvard škole javnog zdravlja.

Studija je objavljena u časopisu Američkog koledža za kardiologiju.

„Znamo da je period detinjstva veoma važan za zdravlje i opšte stanje duha i tela", rekao je Ešli Vining, šef istraživačkog tima koji je sprovodio studiju.

Vining je postdoktorand na Odeljenju za društvene nauke i biheviorizam u školi „Harvard Čan", a među autorima studije je i Lora Kubzanski, profesor društvenih nauka i biheviorizma.

Kriza kod adolescenata: 10 saveta koji mogu da pomognu svakom tinejdžeru...

Studija je obuhvatila period od 45 godina i iskustva 7.000 učesnika koji su rođeni iste nedelje, 1958. godine.

Rezultati pokazuju da čak i oni koji su dane detinjstva provodili uz manje stresnih situacija, imaju značajan rizik od određenih bolesti i poremećaja.

Emocionalni stresovi u ranom detinjstvu mogu da budu uzrok kasnijih srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2 i poremećaja metabolizma.

kako_stres_u_detinjstvu_utice_na_zdravlje_tinejdzera_1

Izvor: Rts

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.