Kako razgovarati sa decom u kritičnoj situaciji: 12 moćnih fraza koje pomažu svakom roditelju u vaspitavanju

Ponekad roditelji teško izaberu prave reči ili se u afektu odluče baš za one koje treba izbegavati u kritičnoj situaciji! Evo koje fraze treba da koristite za uspešan i zdrav odnos sa detetom...

Razgovor s decom može biti jednostavan. Oni imaju mišljenje o svemu i priče o svačemu. Svet vide u potpuno drugom svetlu i mogu celo popodne da provedu postavljajući pitanja.

No ponekad je jako teško pronaći prave reči za razgovor s decom. Kad odlučujete kako reagovati na crtež na zidu, ili u bici s beskrajnim „zašto ne mogu" ili kako biste jednostavno održali zdrav odnos s decom koja ne vole da pričaju, nije baš jednostavno pronaći prave reči.

U izazovnim situacijama naša frustracija i/ili umor nadviju se nad nas zamagljujući bilo kakvu smislenu rečeničnu strukturu koju bismo mogli sastaviti. Pritisak je tu, treba da koristimo „svoje reči", ali sve što uspemo da istisnemo je primitivni zvuk, nešto između režanja i glasnog uzdaha.

Otkrila sam da je u tim izazovnim trenucima za nas roditelje dobro da imamo nekoliko poznatih i delotvornih izjava u rukavu. Reči koje smo pažljivo izabrali pre nego što smo se našli u situaciji bez kontrole nad našim umom.

Ove su meni najdraže:

1. "Istovremeno..."

Upotreba reči „ali" može da zakomplikuje već napeti razgovor. Često se smatra negacijom svega što dolazi pre nje pa tako može da zbuni i povredi onoga kome je upućena. Izjava „Volim te, ali..." ili „Žao mi je, ali..." ispadne kao „Volim te, ali ne dovoljno." Ili „Žao mi je, ali baš i nije."

Umesto nje, koristite peč „istovremeno". Ova reč potvrđuje i ono ispred i ono iza nje kao jednako vredno.

"Volim te. Istovremeno, ne mogu ti dozvoliti da povređuješ druge."

"Žao mi je što si uznemiren/a. Istovremeno, bežanje od mene nije sigurno."

2. "Treba da.../Hoćeš li..."

Ako naš zahtev zvuči kao da ima više opcija, može da izazove sukom sa voljom deteta.

Obično postavljamo pitanja u formi „Jesi li spreman/spremna za ručak?" ili „Kako bi bilo da te obučemo?" ili „Hoćeš li da pokupiš svoje igračke?" Ti izrazi su odlični AKO stvarno mislimo da damo mogućnost izbora.

Ako detetu ne dajemo tu mogućnost, biti određeniji. „Molim te, dođi da ručaš." „Molim te, treba da se obučeš." „Molim te, treba da pokupiš svoje igračke."

3. "Vidim..."

„Vidim da dvoje dece žele istu igračku..." „Vidim da si vrlo uznemiren/a..." Iznoseći svoje viđenje kada naiđete na problem pomaže da ne zvučite optužujuće ili da ne iznosite pretpostavke. To svima pomaže da ostanu otvoreni za rešavanje problema jer krećete iz pozicije razumevanja umesto optuživanja.

Jednostavno nabrajajte ono što vidite bez optuživanja. Zatim, pozovite dete da se uključi u razgovor i dopuni vaše izjave.

Kako deci objasniti pojam smrti

4. "Reci mi..."

Slično kao i pod 3, ključno kod ovog izraza je da se ne iznose pretpostavke. Ako pokušavate da shvatite šta se događa u raspravi između prijatelja ili ste znatiželji šta crtaju ili grade kockama, bolje je pitati dete što se događa nego pretpostavljati.

"Reci mi nešto o svojoj slici..." je bolje od "Kakav divan medved!" (Naročito kad je medved u stvari pas.) „Reci mi šta se dogodilo..." je delotvornije od „Ne mogu da verujem da si je udario!" (Naročito kad je udaranju prethodilo dva sata podbadanja.)

5. "Volim da te gledam kako..."

Ovo je odličan izraz koji treba da imate u pripremi za proaktivnu izgradnju odnosa svaki dan. (Isplati se svaki put kad se dogode teški trenuci.) Ovaj izraz naučila sam od svoje prijateljice i od tada sam ga upotrebila nebrojeno mnogo puta.

Kad im date do znanja da ih gledate i uživate u njima, doprinosite izgradnji njihove samosvesnosti. Ponekad je najbolje što možemo da uradimo kako bismo motivisali dobro ponašanje i izgradili dobre odnose jednostavno primetiti dobro ponašanje koje se već događa.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.