Kako psiholog analizira emocionalni incest: ovo su posledice odrastanja uz posesivnog roditelja

Snažna veza između roditelja i deteta može da dovede do negativnih posledica pri formiranju detetove ličnosti! Evo zašto ne smete da čuvate svoje dete ljubomorno samo za sebe...

Emocionalni incest je neseksualna emotivna veza između bliskih rođaka, najčešće roditelja i dece, koja tu decu sprečava da se vežu za nekog drugog. Kako dolazi do toga, kako to utiče na dečju ličnost i sposobnost da kao zrela osoba zaista nekog voli, kao i da takav odnos može da se promeni, objašnjava psihoterapeut, dr Zoran Milivojević.

"Zadatak roditelja je da pripremaju decu za samostalni život i da im pomognu da se odvoje, odnosno osamostale. Osamostaljivanje podrazumeva da je odrasli sin ili kćerka sposoban da "stoji-sam", a ne da se oslanja na roditelja, i to ne samo u materijalnom, već u emocionalnom smislu. Svaki roditelj treba da prihvati da će jednog trenutka njegovo odraslo dete pronaći nekoga koga će voleti više i drugačije nego što voli roditelja i to je potpuno prirodan proces.

Roditelj koji živi u emocionalnom incestu sa detetom nije spreman da dozvoli da je neko detetu važniji od njega. Zato raguje ljubomorom i emocionalnim ucenama kojim pokušava da kod odraslog deteta izazove osećanje krivice, dužnosti, zahvalnosti, straha... kako bi ga motivisao da mu potvrdi da je mama (ili tata) i dalje "najvažniji na svetu". Jednim delom sebe takav roditelj svakoga ko je njegovom detetu važan vidi kao pretnju koja će mu "odvesti dete".

Koje energetske vibracije roditelji prenose na dete...

Roditelj bi trebalo da brine o detetu, a ne da očekuje da dete brine o njemu. Kada roditelj traži da mu dete "uzvrati" godine koje mu je posvetio, kada mu to definiše kao dužnost, tada traži da se uloge zamene. Tako da na psihološkom nivou dete postaje vezano za roditelja, odustaje od različitih prilika i izbora samo da ne bi "povredilo" roditelja. U psihološkoj teoriji koja je kod nas popularna, a zove se transakciona analiza, postoji koncept "unutrašnjeg deteta" koje postoji kod svakog čoveka bez obzira na godine. Problem je u roditeljskom "unutrašnjem detetu" koje ne može da prihvati da je neko drugi postao važniji njihovom odraslom detetu.

U praksi često srećemo ovu vrstu emocionalnog vezivanja kada je žena razočarana u partnerske odnose, kada se oseća nevoljenom i odbačenom, pa se okreće detetu u kojem vidi smisao života i prema kojem okreće svu svoju ljubav. To su često i samohrane majke. U odnosu sa detetom vide jedinu emocionalnu vezu koja će trajati do kraja života.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.