Kako prevazići krizu u braku: savet psihologa - šta učiniti kada se partneri udalje

Zahlađenje u braku - psiholog otkriva kada je brak u najkritičnijoj fazi!

Često smo u prilici da čujemo da je usamljenost udvoje gora nego biti sam. Istina je da živimo u doba otuđenosti u kome sve manje imamo vremena za bliske osobe, ali zar brak ne bi trebalo da bude jedino sigurno skrovište od usamljenosti? Neprobojna brana i čuvar našeg intimnog sveta. U kom trenutku su "presušile" reči i emocije, nestala bliskost, radovanje zajedničkim planovima, putovanjima, uspesima..? Da li nas je ljubav previše uljuljkala, pa smo nesmotreno upali u klopku iz koje se teško izlazi. Kako smo se udaljili od voljene osobe i zašto se čovek ponekad oseća kao samac u braku?

- Nemogućnost da delimo sadržaje iz najintimnijeg života vremenom može da stvori emocionalnu distancu i da dovede do fizičkog, intelektualnog ili emocionalnog udaljavanja - kaže za "Život plus" psiholog i psihoterapeut Maja Pavlov. - Osećanje usamljenosti može da podseti osobu da je do toga i došlo. Ali takvo osećanje treba razlikovati od univerzalnog obrasca u kome smo svi na momente usamljeni u nekom aspektu života. Ipak, ukoliko zajedničke teme presahnu, kao i interesovanje jednog partnera za drugog, tad možemo da govorimo o ovoj vrsti problema.

Psiholog otkriva - da li postoji idealan suprug: evo koje 3 osobine treba da poseduje partner za ceo životPsiholog otkriva - da li postoji idealan suprug: evo koje 3 osobine treba da poseduje partner za ceo životPsiholog otkriva sve o idelanom bračnom partneru - da li postoji i koje osobine poseduje...

Da li na emotivni jaz među supružnicima utiče rutina u odnosu i uverenje da nema potrebe da se previše trudimo oko partnera jer je on već naš? Kao da smo ulaskom u brak dobili doživotnu tapiju na ljubav.

- Mnogo toga je iskrivljeno kada je ljubav u pitanju, a jedna od bitnih stvari je da ne sme da bude ravnodušnosti. Problem je što se to kod nas opservira kao neadekvatna ravnodušnost ili indiferentnost, što nije uvek slučaj. Kada se osoba ponaša smireno i staloženo, neki partneri ovu vrstu manifestacije, gde ljubav preraste u takozvani odnos ljubav - navika, doživljavaju kao ugrožavanje, tačnije odsustvo emocija. Radi se o nedovoljnom intenzitetu zadovoljstva usled doživljaja uskraćenosti u osećanju ljubavi.

Neispunjena očekivanja su jedan od razloga zašto dolazi do emotivnog zahlađenja u braku, tvrdi naša sagovornica:

- Dok u odnosu postoji ravnodušnost, partneru je sasvim svejedno da li je druga polovina prisutna ili ne. Kod ljubavi iz navike izostaju prijatna osećanja, ali postoje veoma neprijatna u slučaju da je objekat ljubavi odsutan. Takođe, očekivanja su najrazličitija i trebalo bi napraviti meru između nerealnih i realnih očekivanja. Partneri ponekad razmenjuju i uvažavaju stilove života, kao što su brz tempo življenja, često odsustvovanje, neuključenost u pojedine porodične i partnerske uloge, ali ponekad se pobune protiv toga, pa dolazi do paradoksalne reakcije. Kada im smeta partnerovo odsustvo i zbog toga se ljute, to vide kao izneverena očekivanja. Ovo zna da iscrpi i stvori dodatnu tenziju u odnosu. Važno je da naučite da razgovarate sa partnerom i usklađujete očekivanja, odnosno, iznesete svoja, ali čujete i njegovo. Nije dobro prilagođavati se samo jednoj strani.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.