Kako najsrećniji ljudi na svetu vaspitavaju najsrećniju decu sveta (ISKUSTVO U DANSKOJ)

Danci su, po mnogim istraživanjima, najsrećnija nacija na svetu! Evo kako oni vaspitavaju decu...

Neke osobine danskih roditelja koje mogu biti za uzor svima koji žele da unesu malo više sreće i zadovoljstva u svoje roditeljstvo.

Kristen Podulka je Amerikanka koja je dve godine živela u Danskoj sa svojom porodicom. Za to vreme uočila je neke osobine danskih roditelja koje, kako veruje, mogu biti za uzor svima koji žele da unesu malo više sreće i zadovoljstva u svoje roditeljstvo, budući da Danci, po nekim istraživanjima, važe za najsrećniju naciju na svetu.

Ovo su njeni saveti:

1. Roditelji moraju da dišu da bi i deca disala.

U Danskoj je pravilo da deca idu u kolektiv i država plaća vrtić svima. Tako da roditelji imaju, čak i ako rade od kuće, vreme i prostor za samoću i nesmetan rad.

2. Zaboravite na roditeljske strahove.

U Danskoj ne postoji prezaštićivanje dece. U većini danskih škola postoji prostor za loženje vatre kako bi deca mogla da prepeku hleb, a u učionicama gore sveće i niko ne paniči zbog toga što bi neko mogao da se opeče. Danci su neustrašivi i redovno decu izlažu opasnostima, kaže ona.

3. Nema biranja.

Danci ne veruje previše u mogućnost izbora, već je smatraju zbunjujućom i nepotrebnom. Ne samo da svaki dan deci pakuju isto jelo, već svi roditelji deci svaki dan pakuju potpuno istu užinu - paštetu od džigerice na raženom hlebu, šargarepe i jabuke.

Kako razviti radne navike kod mališana: 8 saveta koji će pomoći da dete bude uspešnije u školi...

4. Porodica je na prvom mestu.

U Danskoj niko ne ostaje u kancelariji posle 16 sati. Svi istovremeno odlaze po decu, pa kući na zajedničko spremanje večere. Reč kojom Danci opisuju toplu atmosferu druženja sa dragim osobama uživajući u dobrim stvarima je "hygge", a ništa nije više hygge nego sedenje za stolom i ćaskanje sa porodicom i prijateljima. Danske porodice promišljeno stvaraju takvu atmosferu skoro svake večeri.

kako_najsrecniji_ljudi_na_svetu_vaspitavaju_najsrecniju_decu_sveta_iskustvo_u_danskoj_2

Izvor: Detinjarije

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.