Kako izlečiti rane traume: zaboravljamo doživljaje iz prve 3 godine života ali možemo da ih oživimo i prebolimo

Telo pamti i beleži sve one emocije koje nismo izrazili, koje smo potisnuli. Sve što je potisnuto sputava naše autentično Ja i blokira našu energiju. Zato je važno da se oslobodimo takvih blokada koje je najlakše prepoznati osluškujući telo i prateći osećaje u njemu.

Dobro je poznato da na to kakvi ćemo biti u odraslom dobu, ogroman uticaj imaju iskustva koje smo imali tokom prvih godina odrastanja. U tom takozvanom formativnom peridu, učimo obrasce ponašanja i funkcionisanja, stičemo uverenja o sebi, drugim ljudima i, generalno, o svetu i životu - uverenja koja itekako oblikuju naš život i određuju nas kao osobe. Još važnije, u tom periodu se formira i mozak, tačnije emocionalni deo mozga u čijoj je nadležnosti i naše celoživotno emotivno funkcionisanje.

Renomirane naučne institucije danas dokazuju da iskustva koja smo imali tokom ranog razvoja, tačnije u prve 3 godine, u velikoj meri oblikuju naše funkcionisanje u odraslom dobu - naše socijalne, pre svega partnerske odnose, našu sposobnost samoregulacije emocija, ali i sveukupno psihičko i fizičko zdravlje.

8 čuda kognitivne psihologije: kada dete počinje da viri pod jastuk...

Doktor Gabor Mate, autor mnogih knjiga među kojima je i Kada telo kaže Ne (When the body says No), ističe da naš emotivni život utiče na zdravlje i biološke procese koji se odvijaju u telu. Njegovo stanovište je da su emocije neodvojive od najranijih formativnih iskustava i da sve bolesti koji nam se dešavaju imaju veze sa onime što nam se dešavalo u ranom periodu života.

Njegovo dugogodišnje lekarsko iskustvo pokazuje da, recimo, ljudi koji imaju artritis imaju problem sa potiskivanjem emocija, neizražavanjem sebe, sa preteranim osećajem odgovornosti, odnosno sa obrascima ponašanja koja su usvojili još kao deca, kada im nije bilo dozvoljeno da se zauzmu za sebe.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.