Zaljubljivanje i mehanizam projekcije: 6 delova "sebe" koje najčešće odbacujemo

To što nam se u drugima ne sviđa često pripada nama samima i poput ogledala nam vraća sopstvenu sliku...

Sigurno vam se više puta dogodilo da vam neko pripisuje sopstvene negativne osobine. Verovatno ste i sami to nesvesno radili, a onda tek posle osvestili da ste nekome zapravo "prišili" nešto svoje. Baš kao što projektor izbacuje sliku na platno, tako i mi na druge projektujemo neke svoje slike verujući da pritom gledamo u njih, a zapravo gledamo u negirane, odbačene delove sebe.

To radimo prilično često - predajemo svoje nesvesne paketiće drugima - i možemo reći da je to normalno, ljudski, osim kada su projekcije izrazito snažne pa ne samo što komplikuju odnose nego uništavaju i jednu i drugu stranu, i "projektore" i "platna". Kada neko projektuje uveren je u svoju sliku. Na primer, ljubomoran muškarac koji ženu vidi nevernom, može zapravo sam biti sklon prevari ili flertu. Ili, možete biti uvereni da je vaša prijateljica postupila sebično jer vam nije učinila neku uslugu, a zapravo je bilo sebično od vas da tražite od nje takvu uslugu.

Primera je bezbroj - od situacija u kojima neko kritikuje vaš fizički izgled a zapravo je sam nezadovoljan svojim, pa do situacija u kojima ne možete priznati sebi da vam se neko ne sviđa i da ga želite odbaciti pa onda projektujete da se vi ne sviđate njemu i da on odbacuje vas. Osim negativnih, skloni smo projektovati i pozitivne karakteristike. To se obično događa pri zaljubljivanju. Recimo, potencijalnog partnera vidimo sposobnim, saosećajnim, kreativnim ili inteligentnim, a on se posle pokaže neambiciozan, nezainteresovan i dosadan. To se redovno događa kada zbog manjka osećaja sopstvene vrednosti ovakve kvalitete nismo u stanju da sagledamo i negujemo u sebi.

Pripisivanjem tih kvaliteta potencijalnom partneru i maštajući o ljubavi s njim, vidimo i sebe obasjane tim kvalitetama. Ideja koja leži u podlozi ove varke glasi da ako bih bila prihvaćena od nekog ko je tako sjajan - to sigurno znači da sam i ja sjajna. A cela varka proizlazi iz toga što potvrdu i prihvatanje tih svojih kvaliteta nismo u dovoljnoj meri dobijali u detinjstvu, u krugu svoje porodice pa ih tražimo od potencijalnog partnera - retuširanog sjajnom, idealiziranom projekcijom.

Test ličnosti: saznajte kako vas drugi vide...

Sigmund Frojd, koji se prvi ozbiljnije bavio konceptom projekcija, smatrao je da se projekcije ne događaju slučajno, nego da osoba koja projektuje cilja na nešto što u maloj meri zaista postoji u drugoj osobi, a zatim to preuveličava. Kada je reč o negativnim projekcijama verovatno ste se već susreli s ljudima koji tragaju za nekom vašom slabošću samo da bi vam dodali so na ranu. Na taj način oni se trenutno rasterete, podignu se "iznad" vas, a vi ostajete "ispod" - koprcati se u bolnom osećanju posramljenosti, obezvređenosti ili nekompetentnosti.

Projekcija je zapravo obrambeni mehanizam. Da bismo se obranili od neugodnih impulsa, negiramo njihovo postojanje u sebi i pripisujemo ih drugima. To donosi privremeno rasterećenje, ali pod cenu odmaka od realnosti. Na ovaj način stupamo u odnos s odbačenim delom sebe, ali na sigurnoj udaljenosti, bez osećanja srama ili straha od kazne.

Deo sebe koji projektujemo na drugoga (na primer, nemoćnog sebe koji strahuje da će ga drugi videti nesposobnim ili, recimo, nevernog sebe koji strahuje da će ga drugi videti nemoralnim) nikada nije izgubljen. Tog dela se ne možemo rešiti projektovanjem iako upravo to nesvesno pokušavamo. Odbacivanje dela sebe unutra ostavlja bol i prazninu koji stalno podsećaju da nešto nije u redu.

Kada projektujemo pozitivne osobine, neugodan impuls dolazi iz dubokog uverenja da mi lično nemamo te kvalitete koje izviru iz nas - na primer, inteligenciju, kreativnost ili lepotu. Kada bismo pomislili da imamo te kvalitete, nastupio bi sram, ideja da smo umišljeni ili strah od ismevanja. Zato zaljubljivanje, pa makar i u "pogrešnu osobu", može biti izvrstan putokaz za otkrivanje skrivenih i odbačenih delova sebe.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.