Kako i koliko darovati decu

Lako je upasti u zamku mišljenja da moramo učestvovati u „potrošačkoj groznici” ako želimo da budemo dobri roditelji.

Današanja deca nemaju prilike da sanjaju o tome kako bi bilo da nešto poseduju – oni veruju da im pokloni pripadaju, a roditelji se ne trude mnogo da razbiju to uverenje. Najnoviji playstation, roboti koji igraju, lutke koje pričaju... roditelji su često spremni na sve samo da bi pružili deci ono što žele. Da li činimo deci medveđu uslugu time što pretvaramo njihove sobe u izložbene salone fabrike igračaka? Psiholozi i pedijatri Didier Pleux, Anne Gatecel, Stéphane Clerget i Danielle Dalloz iznose svoje stavove.

Zašto toliko ugađamo deci tokom praznika?

Okruženi smo novinskim člancima i reklamama koje se fokusiraju na ideju da su sreća i trošenje povezani i da nam posedovanje stvari omogućava da uživamo u životu. Kada nam sa svih strana govore da sreća naše dece zavisi od onoga što ona imaju, lako je upasti u zamku mišljenja da moramo učestvovati u „potrošačkoj groznici” ako želimo da budemo dobri roditelji.

Reči poput „frustracija” i „nedostatak” nas užasavaju. Međutim, roditelji zapravo čine deci medveđu uslugu jer mešaju ono što im je stvarno potrebno sa prolaznim željama i prohtevima. To samo dovodi do toga da se osećaju neadekvatno kada vide da je njihov najbolji drug, drugarica ili drugo dete iz okruženja dobilo više nego oni.

Kupovina poklona često je način da ublažimo osećaj krivice zbog toga što smo odsutni, bilo da je u pitanju odustvo zbog posla ili jednostavno okupiranost svakodnevnim problemima. Ovakav obrazac ponašanja je pogrešan jer uči decu da se pažnja koju im posvećuju roditelji meri brojem poklona.

Period praznika je prilika da se vratimo u sopstveno detinjstvo. Što je jači osećaj da nam je nešto u detinjstvu nedostajalo, to ćemo se više truditi da našoj deci ništa ne fali. Sa druge strane, oni koje su roditelji obasipali poklonima dobro znaju da sreća ne leži u preterivanju. Uprkos svemu, i dalje kupujemo deci stvari koje smo sami želeli dok smo bili mali.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.