Kako deluje kolektivno nesvesno

Neke obrasce, modeli i norme ponašanja nesvesno usvajamo iako nemaju veze sa našim ličnim životima. Ti uticaji dolaze iz kolektivnog nesvesnog, iz energetskog polja kojim smo svi povezani.

Ideju za ovu temu dobila sam kada sam nakon dugo vremena shvatila odakle potiče osećaj teskobe i bola u predelu solarnog pleksusa uz koji sam se jedno vreme svako jutro budila. Naime, jako dugo sam se borila sa tom nelagodom, radila sam sve moguće tehnike za koje sam čula ne bih li se toga oslobodila, ali sve je bilo uzaludno.

Onda sam se jednog jutra probudila sveža i oslobođena teskobe i bola, i to nakon što sam prethodno sanjala simboličan san koji mi je ukazao da taj bol nema nikakve veze sa nečim što je lično moje, već sa kolektivnim osećajima na koje ja nemam nikakvog uticaja. To saznanje da je mnome vladao osećaj koji nisam mogla da kontrolišem jer nisam bila svesna njegovog karaktera, podstaklo me je da dublje istražim ovu temu i da potražim odgovore na to kako da prepoznamo uticaj kolektivnog nesvesnog na naše biće, i kako da ga ublažimo. Tomislav Budak, koji trenutno radi na knjizi „Transformacija kolektivnih karmičkih obrazaca", bio je pravi sagovornik za ovu temu.

Šta je to što čini kolektivnu svest, kako se ona razvija i transformiše?

Kolektivna svest je isto što i individualna svest, samo šireg karaktera, odnosno odnosi se na više osoba, a ne samo na jednu. Taj izraz kolektivno može da obuhvata određenu grupu ljudi, radnu organizaciju, grad, teritorije, državu i šire.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.