Kako definisati traumu: kompleksan odgovor upućuje na načine spoznaje i suočavanja sa traumatičnim iskustvima

Trauma kao odgovor na bolna i intenzivna iskustva može prožimati život osobe kroz različite aspekte i ugroziti postojeće odnose.

Prenosimo razmišljanja sa bloga Engvin Sent Džast (Anngwyn St Just) u vezi sa traumama i njihovim posledicama na sve aspekte života, odnose i funkcionisanje u društvu, ali i načine kako da se izborimo sa traumama. Engvin San Džust je psihoterapeut i sistemski orijentisani socijalni traumatolog, istoričar kulture i somatski pedagog.

Uopštena definicija traume? Ovo je pitanje koje mi se najčešće postavlja. Kao odgovor nudim sledeće: medicinska trauma nastaje kao rezultat povrede fizičkog tela a psihička trauma od povrede psihe. Ova dva stanja često se preklapaju jer psihološki šok i povreda vode ka psihološkoj traumi a psihološka trauma uvek ima fizičku komponentu u manifestovanju somatsko kodiranih obrazaca.

Kako razrešiti uzrok poljuljanih odnosa između muškaraca i žena: nasleđeni bol prošlosti

U osnovi, trauma je odgovor na prenaglašena iskustva koja mogu dovesti do „prekinutih veza". Ove prekinute veze predstavljaju fragmentaciju u odnosu prema sebi, kao što je utrnulost, hiperaktivnost, dezorijentacija u vremenu i prostoru i druge oblici disocijacije. Takođe se može doživeti dubok osećaj otuđenja, očaja i fragmentacije u odnosu sa porodicom, drugima i većom matricu koja podržava ljudski život. Ovo je slično onome što je Martin Buber nazvao „... rana u redosledu postojanja".

Trauma utiče na sposobnost povezvanja, učenja, zarade na radnom mestu, kapaciteta za intimnost i sposobnosti za roditeljstvo. Nerešene traume, dakle, često se prenose na sledeće generacije. Trauma može da preplavi čitave porodice, zajednice i nacije kao i našu planetarnu biosferu. Traume koje pogađaju izvan individualnog i porodičnog nivoa, poznate su kao socijalne traume. Takođe, postoje globalne traume koje preplavljuju ekologiju naše planete u vidu događaja kao što su radioaktivna oštećenja zbog nuklearne nesreće u Černobilju i Fukušimi. Zemljotres i cunami koji su 26. decembra pogodili 11 zemalja uticali su na to da Zemlja postane nestabilna u svojoj osi. Postoji mnogobrojni događaji ovog tipa koji su se odrigrali u davnoj prošlosti, kao što su ledena doba, velike poplave, polarne smene i udari asteroida.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.