Kako da znate da li vas dete laže: psihološki trikovi koje roditelji treba da zapamte

Dečije laži su najviše prisutne u periodu adolescencije, a evo kako roditelji mogu da prepoznaju da li njihov tinejdžer govori istinu!

Izgovaranje istine i adolescencija uglavnom ne idu zajedno, jer je ovo doba života klizav teren za sitne, ali i krupnije laži. Roditelji često ne znaju kada je njihov tinejdžer iskren, a kada umanjuje ili iskrivljuje istinu, pa ponekad budu prevareni, a katkad dete nepravedno optuže. A to se na duže staze negativno odražava na njihov odnos i stvara napetu, negativnu klimu u domu. Stručnjaci navode nekoliko pokazatelja koji mogu da otkriju da li dete govori neistinu, pa je preporuka roditeljima da im oni budu neka vrsta testa.

Roditelji često prave ove greške: 5 problema u modernom vaspitavanju deceRoditelji često prave ove greške: 5 problema u modernom vaspitavanju dece5 velikih greški modernih roditelja- ne morate detetu ispuniti svaku želju...

Okleva sa odgovorom

Čim primetite da na upućeno pitanje tinejdžer odgovara sa: "Paaa...", ubacuje suvišne detalje i mnogo suvišnih informacija, pokušava da promeni temu ili koristi više poštapalica nego uobičajeno, znači da kupuje vreme i vrlo verovatno beži sa terena istine.

Previše gestikulira

Vi ga pitate da li je nešto uradio ili rekao, a on odjednom počinje da se preznojava, mlatara rukama, češka se, skida jaknu, koluta očima, grize nokte ili usne - prilično je sigurno da nekontrolisanim gestovima pokušava da izvrda istinu.

Naučnici upozoravaju roditelje: kakve promene imaju deca koja koriste mobilni telefonNaučnici upozoravaju roditelje: kakve promene imaju deca koja koriste mobilni telefonNaučnici otkrivaju kako korišćenje mobilnog telefona utiče na mentalni razvoj deteta...

Odbija da sluša i postaje agresivan

Dete koje inače nije previše impulsivno niti nervozno, a onda odjednom pokazuje agresivnost, prenaglašenu ljutnju ili se na postavljeno pitanje brani napadom, odbija da sluša šta mu pričate - uglavnom to radi zato što ne želi da vam otkrije istinu.

Izvor: Novosti

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.