Kako da vodite dnevnik srca

Papir ne osuđuje i ne ismeva, a uvek je tu da pruži utehu...

Knjiga o srcu je koncept koji je osmislila doktorka Suzanne Steinbaum, priznati svetski kardiolog, kako bi navela svoje pacijente da sebe bolje upoznaju, i da iz toga izvuku pouku. Napisala je knjigu "Žensko srce", vodič za telesno i emocionalno zdravlje srca namenjen svakoj ženi...

Knjiga "Žensko srce" koja će možda postati vaša Knjiga o srcu je neka vrsta dnevnika u koji treba iskreno zapisivati sve što smatrate da je posebno važno, korisno, ono što vas muči, o čemu želite da razmislite, ili što želite da prebolite, i od velikog je značaja za emocionalno zdravlje i zdravlje srca.

Mnogo je rečeno o terapeutskoj moći pisanja. Papir ne osuđuje i ne ismeva, a pruža utehu. Na kraju balade, zapise u kojima ste izrazili sve što vas muči možete sačuvati na skrivenom mestu ili jednostavno pocepati ili spaliti, što bi moglo da vam donese poseban osećaj olakšanja.

3 načina da zaustavimo mozak koji preterano razmišlja (a nijedan nije meditacija)...

Vaši zapisi mogu opisivati navike u ishrani, ritam vežbanja, dnevne događaje, životne želje i htenja, odnose s drugim ljudima... Nakon nekog vremena imaćete pravi presek svog života, i sve ono što je važno vašem srcu.

Knjiga o srcu može poslužiti i kao polazna tačka za brojne promene. Ako nakon nekog vremena pregledate svoje beleške, verovatno ćete početi da uočavate neke stvari. Možda shvatite da vas veza više ne ispunjava, da premalo vremena posvećujete svojoj majci, da se prečesto sukobljavate s kolegama i da nisu uvek oni krivi... Ako zapisujete što jedete tokom dana, verovatno ćete uočiti koje vam namirnice prijaju, a od kojih se osećate tromo ili bolesno. Možda tako otkrijete neku prehrambenu alergiju ili okidač dugotrajnog zdravstvenog problema poput migrene ili bola u želucu.

Na ovih nekoliko pitanja možete da odgovarate u svojoj knjizi o srcu svakoga dana:

  • Koliko ste vode danas popili?
  • Jeste li se danas smejali? Da li ste bili srećni? Kada?
  • Šta je najbolje što vam se danas dogodilo?
  • Šta je najgore što vam se danas dogodilo?
  • Postoji li nešto u današnjem danu zbog čega žalite ili osećate krivicu?
  • Koga stavljate na prvo mesto u svom životu? Koga ste danas stavili na prvo mesto? Zašto?
  • Osećate li da sebi pružate dovoljno pažnje, ili osećate da zanemarujete svoje potrebe? Zašto?
  • Gde želite da budete za godinu dana?
  • Kojih pet stvari možete da uradite ove nedelje da biste se krenuli ka svojim ciljevima?

Pitate se ko ima vremena da razmišlja o svemu ovome pošto ste zauzeti ili umorni, ili vam se možda posvećivanje tolike pažnje sebi samima čini malo sebičnim? Znajte da ako se ne brinete za svoje duhovne i telesne potrebe, a time i za svoje srce, nećete moći biti tu ni za svoju decu, partnera, prijatelje ili roditelje.

Danijela Duvnjak

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.