Kako da mentalno jaki roditelji odgaje mentalno jako dete: 13 navika u vaspitanju koje treba izbegavati

Evo šta roditelji treba da izbegavaju kako bi se njihova deca razvila u mentalno jake osobe!

Svako dete ima potencijala da postane mentalno jako, samo je potrebno da ga naučite kako da vežba svoj um, piše Yumama.

"Za petnaest godina iskustva u radu kao psihoterapeut primetila sam da neke uobičajene roditeljske navike uništavaju šansu da dete postane mentalno jako", kaže psihoterapeutkinja Eni Morin koja je u svojoj knjizi "13 stvari koji mentalno jaki roditelji ne rade" opisala šta je to što roditelji treba da izbegavaju kako bi se njihova deca razvila u mentalno jake osobe.

Kako da roditelj zadrži "pravu meru" autoriteta: vaspitanje dece po "Mercedes" modeluKako da roditelj zadrži "pravu meru" autoriteta: vaspitanje dece po "Mercedes" modelu"Znate šta se dogodi kada uzmete svoj život u svoje ruke? Nemate više koga da krivite." - Erika Jong...

Ovi roditelji:

1. Ne podržavaju ulogu žrtve

To što je vaše dete loše uradilo kontrolni ili je izbačeno iz tima nije toliko strašno koliko običaj da mu se u tim situacijama dodeljuje uloga žrtve. Razočaranja, odbacivanja i neuspesi su sastavni deo života.

Bez obzira na to koliko situacija bila loša, ne dozvolite sebi i detetu da se oseća kao žrtva. Naučite ga da zauzme optimističan stav i izbori se za sebe umesto da se povlači i samosažaljeva.

2. Ne osećaju krivicu

Ako detetu nešto zabranite a kasnije zbog osećaja griže savesti promenite mišljenje, time učite decu da vas ucenjuju i manipulišu vašim osećajem krivice. Svaki dobar i mentalno jak roditelj povremeno oseća krivicu ali ne dozvoljava da ga to spreči da istraje u nekim odlukama ili da prekrši zabranu koju je postavio detetu a koja će imati pozitivan efekat na njegovo ponašanje.

3. Ne prave od deteta "centar univerzuma"

Važno je da vam deca budu prioritet broj jedan, ali ako se čitav vaš život vrti oko deteta, učite ga da takvo ponašanje očekuje i kada poraste od svih ljudi sa kojima će se susretati u životu. To nikako neće biti slučaj, a efekat će biti smanjeno samopouzdanje i snalažljivost.

Naučite ih da razmišljaju o tome šta oni mogu ponuditi svetu, a ne šta svet može ponuditi njima, tako što ćete ih pustiti da se nekada sami izbore za ono što žele.

4. Ne dozvoljavaju strahu da upravlja njihovim životom i izborima

Ako držite dete pod staklenim zvonom, to može da vam donese prividan mir ali istina je da ga samo sprečavate da se razvije u zrelu i samostalnu osobu. Takvo dete će postati preosetljivo.

Ako želite da vaše dete bude hrabro, budite osoba od koje će hrabrost i naučiti, osoba koja nema problem da se suoči sa strahom. Brinite o detetu, ali nemojte biti previše zaštitinički nastrojeni. Dozvolite mu da izađe u svet i uči iz sopstvenih grešaka.

5. Ne dopuštaju deci da budu glavna

Ako pitate dete da li želi mlak ili topao čaj, time ga učite ga da ima pravo na izbor, ali ako se ono pita da li da se cela porodica "preseli na drugi kraj zemlje", onda mu dozvoljavate previše i tako stopirate njegov mentalni razvoj.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.