Kako da budete srećni na poslu: prepoznajte 7 tipova toksičnih koleginica (i naučite da neutrališete njihov uticaj)

Jedna od strategija protiv toksičnih osoba na poslu jeste da se koncentrišete na svoj rad i sopstveno ponašanje.

Studijska istraživanja pokazuju da je više od trećine zaposlenih izgubilo znatan deo radnog vremena baveći se konfliktom sa kolegom, piše Cosmopolitan. S druge strane, dovoljan je samo jedan negativac da bi se poremetio ceo tim i kolegijalna radna atmosfera. Najveća greška je da se prema svim ljigavcima odnosite na isti način. Različita ponašanja zahtevaju drugačije tehnike. Priče o sukobima na poslu teme su broj jedan na radnom mestu danas. Evo kako da izađete na kraj sa svim svojim kolegama koje vas dovode do ludila...

Tračara

Ova devojka zna sve - od toga ko je s kim u vezi, do toga ko će da bude otpušten. Njeni fascinantni podaci i živahna ličnost čine je vrlo zabavnim društvom, ali čuvajte se. Da li ste primetili da se ona, malo previše, interesuje i za vaš život. Na primer: „Sa kim sam te to danas videla na ručku?", ili „Vau, baš si se doterala. Ideš na neki interesantan sastanak?"

Staromodni savet koji donosi uspeh u 21. veku: tajna dobre organizacije i uspeha...

Kako da izađete na kraj sa njom?

Zbunite je. Ne držite joj predavanja o rizicima koje donosi dugačak jezik - samo će početi da se kruti i vrlo moguće da ćete postati sledeći glavni junak njenih uzbudljivih priča. Umesto toga, tračarite sa njom o slavnim ličnostima, a ne o kolegama. Ako počne da nabacuje priču o šefovim bračnim problemima, prebacite se na Breda i Andželinu ili Kejti i Toma. Dalje, ubedite je da ste vi najdosadnija osoba na svetu. Priuštite joj mnogo detalja o svom vikendu koji ste provele pomažući roditeljima da se presele, ili se pola sata oduševljavajte samo novim bioskopskim akcionim hitom. Nije zabavno tračariti o nekome ili sa nekim ko nije interesantan.

Kradljivica ideja

Ona možda neće uzeti dokument sa vašeg stola i napisati svoje ime na njemu, ali ova osoba je vrlo vešta da vašu super ideju nekako pretvori u svoju. Ona najčešće krađu zasluga sprovodi na sastancima. Čim kažete nešto što privuče pažnju šefa, ona uleće u konverzaciju i započinje da razrađuje „sjajnu" ideju - baš je o tome pričala prošle nedelje! - dok svi ne zaborave čija je to zapravo pomisao.

Kako da izađete na kraj sa njom?

Zapisujte sve svoje zamisli. Kada treba da predstavite neku svoju veliku ideju, pošaljite prethodno mejl nekolicini ljudi - to će biti konkretan dokaz vašeg rada, plus će sadržati podatke o datumu i vremenu. Ako planirate da zadivite svoje saradnike fantastičnim predlozima na sastanku, odštampajte verziju koja će sadržati sve detalje i podelite je pre sastanka.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.