Kako da bolje razumemo autizam: 10 stvari koje bi deca sa autizmom volela da znate o njima

Autizam je neurorazvojni poremećaj, a ponašanje dece sa ovom dijagnozom može biti veoma nepredividivo.

U ophođenju sa decom sa autizmom potrebno je da prilagodite svoje ponašanje kako biste ih bolje razumeli. Postoje različite zone u kojima poremećaj može da se javi, pa tako i postoje različiti načini da se njima bavimo, u zavisnosti da li se radi o poremećaju govora, emocija, ponašanja ili socijalizacije.

Mnogo puta se pokazalo da se osobe sa autizmom, naročito deca, veoma trude da se uklope u sredinu i da prevaziđu probleme koje imaju. Najbolje rezultate mogu da postignu kada naiđu na razumevanje i prihvatanje od strane okoline.

Kako biste im pomogli, najvažnije je da ih razumete. Svako dete sa autizmom bi želelo da znate ovih 10 stvari:

1. I ja sam dete

Мој autizam je samo jedan deo mene i ne predstavlja mene u celosti. I ti možda nosiš naočare za vid ili imaš višak kilograma. To su samo stvari koje vidim na prvi pogled, ali ako te upoznam mogu saznati još mnogo stvari o tebi. Ti si više od toga, zar ne?

Ti kao odrastao čovek možeš da odabereš kako ćeš predstaviti sebe. Ja to ne mogu da uradim, zato što i ne znam šta sve mogu da uradim. Ako na mene gledaš kao na dete sa autizmom i imaš mala očekivanja, ja to osećam i moja prirodna reakcija je: zašto uopšte da pokušavam?

2. Моja čula ne funkcionišu pravilno

Čulo mirisa, ukusa, dodira, vida ne funkcionišu isto kao kod tebe. Kod mene su čula mnogo izraženija, često mi zadaju bol i zato sam osetljiviji/a. Mogu neočekivano pobeći, početi da plačem ili da se nerviram, zato što ne mogu da kontrolišem osećaj koji se budi u meni.

Priča jedne majke koja će probuditi mnoge roditelje: Gde sam to pogrešila...Priča jedne majke koja će probuditi mnoge roditelje: Gde sam to pogrešila...Ispovest previše posvećene majke koja detetu ispunjava sve želje - poučna priča koja će mnoge osvestiti u vaspitavanju dece!

Možda je za tebe neprimetno, ali meni može da smeta prejaka svetlost, snažan miris hrane, zvuk pribora za jelo. Ne mogu da ti kažem tačno šta mi je, ali nemoj da te plaši moja reakcija. Samo budi pored mene, ne plaši se i ne osuđuj me.

3. Budi strpljiv/a sa mnom i pokušaj da shvatiš šta ne mogu i ne želim, a šta nisam sposoban/na da razumem

Nije da ne želim da te poslušam kada mi govoriš, već te ne razumem. Ako si daleko od mene i dovikuješ mi, ja čujem haotične zvuke.

Ako želiš nešto važno da mi kažeš ili da mi kažeš da uradim, onda dođi bliže meni i izgovoraj reči jasno i polako dok mi se obraćaš. Tako ću jasno razumeti i moći ću da te poslušam.

4. Ja razmišljam, shvatam i govorim bukvalno - ne koristi metafore

Šta god da želiš da mi kažeš, koristi prave, odgovarajuće reči u njihovom bukvalnom značenju. Ne govori mi da sam doteran/a kao bombona, ako nigde nema bombone.

Kada želiš da kažeš da sija sunce dok pada kiša, a govoriš: "Mečka se ženi", možeš me uplašiti zato što ja očekujem da vidim strašnog medveda. Govori mi jasno ono što treba da razumem.

5. Trudi se da primetiš sve moje reakcije. Na taj način pokušavam da komuniciram

Теško mi je da ti rečima kažem šta mi treba, pa bi bilo dobro da se potrudiš da razumeš govor mog tela, grimase i mimiku lica koje pravim. Želim i da ti kažem, ali te moje reči mogu iznenaditi.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.