Kako brzo zaustaviti dečiju histeriju: postavite detetu 1 pitanje, a efekat će vas iznenaditi

Ne postoji magični štapić za vaspitanje dece, ali ovo psihološko pitanje je najlakši i najbrži način da prekinete dečiju histeriju!

Sva deca histerišu. Da li je moguće učiniti nešto ili samo treba da sačekamo da dete odraste? Mama iz Brazila podelila je svoj recept, on je jednostavan i radi.

Vladeta Jerotić o vaspitanju dece: šta se dogodi kada roditelji podele uloge na surovog oca i nežnu majku...

​Ja nisam psiholog ni stručnjak za dečiju histeriju, ja sam obična majka petogodišnje ćerke. Ipak, čini mi se, da sam našala "formulu", koju želim da podelim - kako se može brzo promeniti pravac misli deteta, koje počinje da pravi skandal zbog neke sitnice.

​Prvo, malo naše lične istorije.

Moja ćerka je pošla u vrtić i bila je veoma nervozna zbog toga. Govorila je da se nikada neće moći naviknuti na vrtić. Kod kuće je takođe, sve pošlo naopako: Alisa se sve češće ljutila i histerisala bukvalno zbog bilo kog razloga, za svaku sitnicu. U vrtiću su mi savetovali da odem kod dječjeg psihologa u nadi da će se tako situacija nekako normalizovati.

Psiholog nam je zaista dao dosta korisnih saveta, ali jedan je bio prosto fantastičan, uz to i veoma jednostavan. O njemu, želim da pričam.

Psiholog mi je rekao da deci treba omogućiti da razumeju - da mi uvažavamo to što oni osećaju.

Tako, za vreme krize, bez obzira na uzrok, treba pomoći detetu (to se radi sa decom preko 5 godina) da razmisle i shvate šta se dešava sa njima. Tada priznajemo njihova osećanja i istovremeno im dajemo da učestvuje u rešavanju problema, možemo samim tim da zaustavimo histeriju.

Dakle, situacija je: dete je spremno da počne skandal. Povod nije bitan - ruka lutke je otpala, vreme je da ide u krevet, domaći zadatak nije urađen i jednostavno ne želi da radi ono što tražite. Gledam dete u oči i mirnim glasom postavljam jedno pitanje:

Je li to veliki problem, srednji ili mali problem?

Kada je moja ćerka počela da razmišlja o tome šta joj se dešava, to je delovalo na nju prosto na magičan način, bar ovde kod kuće.

Postavljam ovo pitanje, ona odgovara, i mi nalazimo način da se reši problem, pri tome ćerka sama predlaže gde da se traži rešenje.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.