Kakav ste tip roditelja - angažovani, lenji ili aktivni: evo kakva će postati deca koja imaju puno aktivnosti

Moderni roditelji će učiniti sve, baš sve za svoje dete i misle da svom detetu čine samo dobro ukoliko ga stalno zabavljaju, organizuju im igru. A tako deca već u najranijoj mladosti postaju apsolutno nesposobna...

Naslov bi mogao da bude i angažovani roditelji – nemaštovita deca, ili lenji roditelji – samostalna deca, ili aktivni roditelji – nesposobna deca… primećujete li obrazac?

Kakvi ste vi roditelji? Da li ste mahom angažovani u zabavljanju svojih klinaca, da li ste pokretači svega, glavni organizatori aktivnosti, ili pak svoju decu puštate da se sami zabave, odnosno sami kreiraju svoje slobodno vreme?

U ovo ludo moderno doba neretko već i manja deca uz vrtić imaju i barem jednu, ako ne i dve vanvrtićke obveze. Idu na ritmiku, sport, engleski, neka deca sviraju, glume – uglavnom – bave se nekim vidom organizovane zabave u institucijama koje na sva vrata nude ovakve programe što roditelji bez pogovora plaćaju jer time ulažu u dodatan razvoj i edukaciju svog deteta. Zašto i ne bi, kada i sva druga deca iz grupe već idu na nešto. Ili starije dete ide pa zašto ne bi i manje već stupilo u svet kvalitetnih obaveza? A ako već i ne idu na dve različite aktivnosti, onda barem jednom nedeljno odlaze u igraonice kako bi se dete “ispucalo” skakčući.

Koje energetske vibracije roditelji prenose na deteKoje energetske vibracije roditelji prenose na deteBudući da su veze između roditelja i dece najsnažnije, zapisi koje u sebi nose roditelji postaju deo energetskog zapisa koje će…

Pitate li se sada možda kakve to veze ima s naslovom? Ima, i to velike jer, dragi roditelji, morate da znate da svaka dodatna obaveza predstavlja veselje, ali i veliki stres – i za vas i za dete. Ako ste i vi od onih koji su voljni svom detetu da priušte tonu kvalitetnog treninga, ne čini li vam se da stalno trčite negde. Odvedi dete, pokupi dete, odvedi starije, pokupi starije, jednog u igraonicu, drugog na utakmicu, pa predstave, pa rođendani, pa tome nekada zaista nema kraja… I dete je pritom pod stresom. Brzo pojedi – moramo na balet, ideš danas na trening jer ga plaćamo, nema odustajanja – sam si odabrao, ali mama, meni nikada ne dodaju loptu – izbori se za nju!

Stres je zapravo samo jedan negativan učinak kod ovakve vrste superangažovanog vaspitanja, ali roditelji će zanemariti sve te stresne obaveze (o količini uloženog novca nećemo ni govoriti) jer nema toga što neće učiniti da bi osigurali zlatnu budućnost svog zlatnog mališana. I zapravo, osećaju se vrlo superiorno spram roditelja koji svojoj deci ne nameću nikakve slične obaveze. “Pih, uopšte ne brinu o budućnosti svoje dece!”

Zamislite, toliko su lenji pa puštaju decu da sama osmisle svoju zabavu!

Treba znati ostaviti svoje dete da samo razvija svoje igre, da obogaćuje svoju maštu, da postane samostalno i sposobno da samo smisli nove igre – i na kraju, da bude srećnije od deteta kojem roditelji organizuju svaki minut slobodnog vremena! Takva će deca u budućnosti biti samostalnija i svakako sposobnija jer će život spoznati učeći sami i brinući se sami. Budite uz njih toliko da se osećaju da ste tu uz njih, ali umesto da većinu zabave podstičete vi – dajte im šansu da sami nauče da se zabave. Moderna deca nisu rođena s izostavljenim genetskim kodom za samostalnu igru, samo smo mi od njih napravili robote koji poslušno čekaju znak da mama ili tata osmisli, krene s igrom i bude u njoj skroz do kraja, tj. do neke druge igre.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.