Jednostavna vežba za prevazilaženje i prihvatanje opsesivnih misli

Sve je prolazno: i strah i misao. Naučite metodu svetlog oblaka kojom ćete se osloboditi od opsesivnih misli...

Opsesivne misli su sastavni deo opsesivno-kompulzivnog poremećaja (OKP). Zapravo, one su ključne u održavanju stanja straha odnosno anksioznosti a kompulzivne radnje samo služe neutralisanju tako nastalog straha. Opsesivne misli su kao i sve druge intruzivne misli koje se uobičajeno mogu javiti prilikom misaonog procesa.

Može se desiti da ste i pre nego što ste razvili problem sa opsesivnim mislima već imali slične misli po glavi ali vas one tada nisu mučile kao sada. Kako je moguće da jedna ista misao bude trenutno uznemiravajuća i već sledećeg trenutka zanemarena a sada vas ona proganja svakodnevno i izaziva konstantan strah? Odgovor je u nivou napetosti i stresa koji već postoji u vašem organizmu.

Zbog kojih pitanja se ljudi najčešće obraćaju psihologu...

Dakle, vaš organizam je već uznemiren usled različitih stresnih situacija/događaja koje ste doživeli ili trenutno doživljavate u svakodnevnom životu pa će misli koje su ranije bile uznemiravajuće ali kojima niste pridavali značaj sada postati opsesivne i prestrašne. Vaš organizam će reagovati pojačanom uznemirenošću na njih jer se već nalazite u stanju emotivne vulnerabilnosti.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.