Istražite svoje odrastanje

Neki od nas su doživeli teške periode tokom odrastanja i njima je najteže da ta iskustva razumeju, prorade i otpuste.

Biti roditelj je jedna od najizazovnijih i najtežih uloga za koju su mnogi nepripremljeni. Uprkos najboljima namerama naših roditelja, oni ponekad greše, najčešće zbog načina na koji su sami odgajani. Neki roditelji su emotivno distancirani, nesposobni da ispune potrebe deteta u razvoju. Neki su zaboravni, fokusirani na sopstveni svet. Neki su opsednuti kontrolom ili često menjaju raspoloženje, čineći da se deca osećaju zbunjeno i anksiozno.

Neki od nas su doživeli teške periode tokom odrastanja i njima će biti najteže da ta iskustva razumeju, prorade i otpuste. Zato je veoma važno da budete veoma pažljivi prema sebi, da upamtite da istraživanje prošlosti može biti veoma emotivno iscrpljujuće i da može prizvati sećanja koja su bolna za vas. Ukoliko osetite da vam je teško, da ste ljuti ili uznemireni, uzmite koliko god vam je vremena potrebno da razmislite i podsetite sebe da je normalno osećati uznemirenost kada se bavite tim teškim periodom, kao i da vam je cilj da se pobrinete za svoja osećanja, a ne da se mučite.

Ova vežba će vam pomoći da se povežete sa emotivnom realnošću svoje prošlosti, bilo da je ona dobra ili loša. Nemojte žuriti, već se upitajte da li ste spremni da se posvetite ovom radu jer može biti bolan. Ako odlučite da nastavite sa vežbom, učinite to polako i pažljivo.

Kako ste odgajani?

Zabeležite odgovore na sledeća pitanja:

1. Da li se u ovom trenutku osećate nezadovoljni ili nesrećni načinom na koji ste odgajani?

Ukoliko je odogovor „da“, dajte sebi dovoljno vremena da razmislite i odgovorite na sledeća pitanja.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.