Iskrena priča o zahvalnosti i odgovornosti (i šta to znači - videti srcem?)

Nije bio problem u većoj plati ili vremenu, bilo je potrebno da poslušam svoje srce. Ono je reklo da treba više da ćutim, a to je značilo i - nema više predavanja. Opet me je preplavio čarobni mir.

Sećate li se ove divne rečenice iz „Malog princa"? Šta to uopšte znači „videti srcem"?

Do pre samo nekoliko godina sam to razumeo kao neku umetničku rečenicu koja baš lepo zvuči. Međutim, od kada sam počeo da se dublje bavim duhovnošću, uvideo sam da naše srce zaista ume da „govori" i da ukoliko želimo, možemo i da ga „čujemo". Nešto me je snažno vuklo ka tome da ga sledim, jer sam verovao da samo tako mogu biti istinski srećna osoba, te da jedino tako moj život može biti svrsishodan i ispunjen.

Priča za 20 sekundi: šta čuje vaše srce...

Saznao sam i da naše srce ima želje koje su u stvari istinske potrebe našeg bića i često su veoma različite od želja našeg uma. Želje uma su obično materijalnog tipa - kuće, kola, putovanja, idealan posao, savršen ljubavni partner ili porodica, itd... - sve što se nekako može videti ili opipati. Učeći o željama srca, uvideo sam da su one potpuno drugog karaktera. Odlučio sam da osluškujem srce i nakon duže potrage, pre nekih sedam-osam meseci, u dubokoj meditaciji koja je trajala čitava tri sata, konačno sam saznao šta je to što moje srce zaista želi.

Da više živim u sadašnjem trenutku.

Da više ćutim i govorim mudro samo kada osetim inspiraciju.

Da vidim savršeno, bez sočiva i naočara.

Pravo da vam kažem, uopšte nisam bio nešto posebno srećan kada sam ih zapisao. Jedna od prvih zamerki mog uma je bila: „Kako će ovo obezbediti moju budućnost? Kako ću da zaradim za hranu ako budem više ćutao?"

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.