Iskrena ispovest: kako sam doživela otvaranje srca

Koliko sam zaista osetljiva unutar tog mog štita zbog kojeg sam ljudima delovala kao da me ništa na ovom svetu ne može izbaciti iz takta...

Celog života nisam uopšte bila svesna da je moje srce zatvoreno. Možete zamisliti mog šoka kada sam to otkrila, s´obzirom da sam sebe uvek doživljavala kao dobrodušnu, zabavnu i druželjubivu osobu koja je uvek spremna da pomogne svima, koja nema zlih i zajedljivih misli, koja nije osvetoljubiva i koja ne pravi smicalice drugima.

Ali to nije definicija otvorenog srca. Kada nisi svestan da ti je srce zatvoreno, u uverenju da ti je otvoreno, mnogo možeš sebe da zavaraš. Imati otvoreno srce je puno kompleksnije od pukih reči i čim mi je to postalo jasno, moja potraga je počela. Želela sam da spoznam šta znači imati otvoreno srce, zašto sam se uopšte zatvorila i kako da ja svoje srce otvorim.

Zatvoreno srce je odbrambeni mehanizam.

Ritual za oslobađanje i rešenje problema: kako da postavite pravo pitanje anđelu

Otkrila sam da je zatvaranje srca odbrambeni mehanizam. U ovom teškom i bolnom svetu, svi dođemo na svet ranjivi i nezaštićeni. Niko od nas se zapravo ne seća prvog bolnog momenta, možda je to baš bilo u toku dolaženja na svet, možda u momentu kada nas prvi put ostave same, ko to zna. Kada smo mali, toliko smo čisti, iskreni i puni ljubavi, da nam je jako teško da shvatimo sve odraslih. Tako nas odrasli nesvesno povrede, ne shvatajući da mi ne razumemo sve te „igre" koju oni, odrasli, igraju.

Prvi emotivni udarac dolazi kao šok, a ako sa svakim narednim udarcem nema uslova u okolini koji bi omogućili da naučimo kako da se nosimo sa emotivnim bolom, formiramo oko sebe odbrambeni mehanizam koji će nam pomoći da zaobiđemo bol. Postoji mnogo vrsta odbrambenih mehanizama, a jedan od tih je i zatvaranje srca u određenoj meri. Tako sam se i ja negde u ranom detinjstvu zatvorila i pošto nisam znala kako da podnesem bol, kako da izađem na kraj sa njom, to je bio način da ja zaobiđem emotivnu bol. Time sam postala na neki način „ravnodušna" prema ljudima.

Da se razumemo, to ne znači da nisam osećala ljutnju, bes, tugu i da nisam plakala.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.