Isceliteljska snaga umetnosti

Na platnima umetnika autsajdera, postaju vidljivi unutrašnji strahovi, borbe i pitanja sopstvenog identiteta.

Interesovanje za umetnost osoba sa problemima mentalnog zdravlja počelo je još dvadesetih godina prošlog veka, kada je dr Valter Morgentaler objavio knjigu Psihijatrijski bolesnik kao umetnik o Adolfu Vulfiju, psihotičnom bolesniku koji je bio u njegovoj nadležnosti i koji je počeo spontano da stvara, a umetničko stvaralaštvo je na njega delovalo pozitivno i smirujuće. Njegov najznačajniji rad je monumentalno delo, epopeja o njegovom životu koja se sastoji iz 45 tomova, ima 25.000 stranica, 1.600 ilustracija, 1.500 kolaža. Danas postoji i fondacija Adolf Wölfli pri muzeju likovne umetnosti u Bernu.

"Slikarstvo psihijatrijskih bolesnika neguje se svuda u svetu", izjavio je psihijatar dr Ljubomir Erić, autor knjige Psihoanaliza i psihopatologija likovnog izraza (Institut za mentalno zdravlje, 2000), koji je i sam radio u Institutu za mentalno zdravlje i sakupio oko 600 crteža, počevši da koristi slikanje u terapeutske svrhe. U psihijatriji se crtež koristi kao sredstvo putem kojeg se lakše dolazi do uvida u nečije stanje, budući da se neki pacijenti bolje izražavaju likovno nego verbalno.

Danas je prihvaćen stav da je likovni izraz psihički obolelih postao integralni deo likovnog izražavanja, tako da se, prema rečima psihijatra profesora dr Ljubomira Erića, ova umetnost više ne može svrstati u bolesnu izopačenu ili psihopatološku umetnost, jer umetnost sa takvim obe­ležjima ne postoji. "Po­stoji sa­mo psihopatologija likovnog izra­žavanja koja je, nažalost, dugo bi­la sasvim zanemareno područje likovne umetnosti i kulture," kaže dr Erić. "Ključni momenat za psihijatre u analizi pacijentovog stanja jeste onaj kada dođe do promene u likovnom iskazu."

Umetnost koju su kreirale osobe sa mentalnim oboljenjima vremenom je postala zvanični deo moderne umetnosti, zauzimajući mesto u galerijama, muzejima, privatnim kolekcijama, na tržištu. Čuveni Harald Zeman, jedan od selektora Bijenala u Veneciji, izlagao je neke od ovih radova u Cirihu šezdesetih godina, kao i na poznatoj međunarodnoj umetničkoj manifestaciji Dokumenta.

Ovu nebrušenu umetnost, kritičar umetnosti Rožer Kardinal 1976. godine definisao je kao "Outsider art", kao sinonim za "Art brut" ("sirova umetnost"), termin koji je uveo francuski umetnik Žan Dibife da bi opisao umetnost nastalu van granica (ograničenja) zvanične kulture. Dibife se u svom radu i kolekcionarskoj delatnosti uglavnom fokusirao na umetnost psihijatrijskih bolesnika - pacijenata psihijatrijskih bolnica. Dok je termin "Art brut" prilično određen po svom značenju, engleski termin "Outsider art" koristi se i u širem smislu, tako da može da obuhvati i samouke umetnike i one koji se bave naivnom umetnošću, nevezano za to da li su nekada bili institucionalizovani.

Ono što je karakteristično za ove umetnike je da nemaju kontakt sa mainstream umetničkim svetom i institucijama kulture i dela često predstavljaju ekstremna stanja svesti, nekonvencionalne ideje ili "fantastične svetove". Izraz "Art brut" vezan je samo za Dibifea i njegovu kolekciju, dok je izraz "Outsider art" šireg značenja i podrazumeva i druge pravce i autore. "Art brut" označava i umetnost u sirovom stanju koja nije "skuvana" preko kulturnih i umetničkih uticaja, predstavlja kreaciju u svojoj najdirektnijoj, neinhibiranoj formi. Umetnička dela su jedinstveni i originalni radovi koji postoje van zvanične kulture i društvenog konteksta.

"Ova dela, stvorena iz usamljenosti i čistog i autentičnog kreativnog impulsa - gde briga o konkurenciji, potvrđivanju umetničke vrednosti od strane drugih i socijalnoj promociji nemaju nikakav uticaj, upravo zbog ovih činjenica predstavljaju mnogo dragocenija umetnička dela od onih nastalih u ateljeima profesionalnih umetnika", izjavio je Dibife.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.