Fizički simptomi koji ukazuju na depresiju: kako negativne emocije utiču na organizam

Ponekad je depresiju lakše prepoznati preko fizičkih simptoma, a evo koje promene u funkcionisanju organizma uzrokuje depresija!

Ljudi obično misle da je depresija isključivo emotivni problem koji se manifestuje samo u načinu ponašanja, ali istraživanja dokazuju da i određene promene na telu i funkcionisanju organizma mogu ukazivati na ovo stanje, piše Lovesensa.

Psihijatar i članica američke Asocijacije za anksioznost i depresiju Richa Bhatia, ističe da se određeni fizički simptomi poput manjka energije, umora i iscrepljenosti javljaju u većini slučajeva kod depresivnih osoba.

Četiri načina da podržite osobu koja pati od depresijeČetiri načina da podržite osobu koja pati od depresijeDepresija nas uvek plaši i brine, ali ipak možete pružiti pomoć bliskoj osobi koja pati od takvih tegoba.

Takođe, naglašava da je u slučaju depresije važno obratiti jednaku pažnju i na fizičke i emotivne promene, jer i jedne i druge utiču na život i obavljanje osnovnih funkcija. Kod nekih osoba se prvo ispoljavaju fizički simptomi, a stručnjaci objašnjavaju da se oni lakše i brže prepoznaju u odnosu na emotivne promene.

Fizički simptomi koji ukazuju na depresiju su: promene u načinu spavanja, promene u apetitu, nedostatak energije, nedefinisana bol, najčešće u glavi i leđima, nesanica, umor i oscilacije u težini.

Fizički simptomi nastaju tako što depresivno stanje utiče na određene delove mozga koji su važni za funkcionisanje organa, a stručnjaci objašnjavaju da neočekivana pojava bolova može biti znak za emotivni problem.

Da li svakog dana doživljavate katarzu: zašto ovo emocionalno pražnjenje nije dobroDa li svakog dana doživljavate katarzu: zašto ovo emocionalno pražnjenje nije dobroDa li ste zarobljeni u zamci katarze - ako ovako ispoljavate osećanja, hitno vam je potrebna promena!

Istraživanja iz 2008. godine dokazuju da je depresija usko povezana sa promenama u načinu spavanja. Kako depresija različito utiče na mozak svake osobe, neko će imati problem sa nesanicom, dok će neko želeti da prespava ceo dan. Studije iz 1992. godine dokazale su da osobe koje često odmaraju preko dana, češće imaju problem sa depresijom u odnosu na one koji spavaju samo tokom noći.

Stručnjaci ističu da promene u hormonima, kao i hipotireoza (nedostatak hormona štitne žlezde), mogu predstavljati rizik od depresije.

Ukoliko osećate neki od ovih simptoma, važno je da se obratite za pomoć stručnom licu koji će odrediti dijagnozu, uzrok promena na telu i predložiti terapiju.

Izvor: Lovesesna

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.