Društvene mreže i deca: kad je pravo vreme da vaše dete otvori profil na Fejsbuku

Baš kao sa izazovima realnog sveta, i u virtuelnom svetu je detetu potrebna naša pomoć i zaštita...

"Hoću da otvorim svoj profil na 'Fejsbuku'!"

Ako je verovati iskustvu dečjih psihologa, ovakav zahtev deteta kotira se veoma visoko na listi pitanja koja su za roditelje neugodna.I pre nego što posegnu za objašnjenjem nasledniku da je još "mali" i da će morati da sačeka još godinu dana, "druga strana" ispaljuje ubedljiv argument: "Svi moji drugovi imaju profil na 'Fejsbuku'."

Prema pravilima ove društvene mreže, "starosni cenzus" za pristup je 13 godina. Psiholozi objašnjavaju da je veoma teško dati univerzalan odgovor na pitanje - kada detetu treba dati "propusnicu" za virtuelni svet, jer ona sazrevaju različitim tempom i imaju drugačija interesovanja.

"Najveći broj dece i ne traži dozvole roditelja da otvori nalog na 'Fejsbuku', tim pre što imaju mobilne telefone s kojih mogu da pristupe netu. Roditelji eventualno mogu da kontrolišu šta dete radi na kućnom kompjuteru", kaže Dobrinka Kuzmanović, psiholog i saradnik-istraživač Instituta za psihologiju.

Kako ističe, radoznalost je drugo ime tinejdžera i prirodno je da oni žele da na netu sklapaju poznanstva. Zato i prihvataju pozive za prijateljstva, četuju sa nepoznatima i odgovaraju na SMS neznanaca.

Materinski instinkt i zahtevi društva i partnera: da li je prirodno ne želeti decu...

Naša sagovornica, koja je i profesor psihologije na Fakultetu za medije i komunikaciju, podseća da rezultati poslednjeg istraživanja Unicefa i Instituta za psihologiju govore da je čak 15 odsto učenika pristalo da se vidi sa osobom koju je „upoznalo" preko interneta.

Kako najavljuje, Srbija će uskoro postati deo međunarodnog istraživačkog projekta pod nazivom „Deca na mreži" koje će dati odgovore na pitanja - šta deca rade na internetu i kako ih roditelji mogu zaštititi od rizika.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.