Da li verujete u svoje misli?

Preispitivanje misli može da pomogne da se oseto povezanost sa Životom...

"Hvala Bogu za Bajron Kejti", sa iskrenim oduševljenjem je rekao moj sestrić, nakon što sam bacila pogled na sudoperu punu sudova i bez komentara ga zagrlila i pitala kako je proveo dan. Kao odgovor na moj začuđen pogled, nastavio je: "Od trenutka kada si se vratila sa obuke kod nje, prestala si da me smaraš!" Još nekoliko puta je u narednih par nedelja, sa izrazom neizmerne sreće, upućivao ode zahvalnosti Kejti, u situacijama u kojima je očekivao pridiku koju nije dobio, ili je dobio izvinjenje koje nije očekivao.

Bajron Kejti je autorka bestselera Voleti ono što jeste, širom sveta poznata po metodi oslobađanja od patnje i stresa koju je nazvala The Work. Pre 28 godina, nakon desetogodišnje borbe sa depresijom i opsesivno-kompulsivnim poremećajem, u stanju potpunog očaja, iscrpljenosti i mržnje prema sebi, Kejti se jedno jutro probudila sa svešću da pati zato što veruje u svoje misli i da je izlaz iz patnje u preispitivanju svojih misli. Tog jutra, njen život se preokrenuo, a u godinama koje su usledile, preokrenuli su se životi mnogih drugih ljudi koji su učili od nje. Danas, ova divna sedamdesetogodišnjakinja još uvek putuje po svetu držeći radionice, seminare i obuke za one koji žele da nauče kako da koriste njen program. U isto vreme, ona i njen tim rade na obezbeđivanju potpune dostupnosti ovog metoda svima koji, iz različitih razloga, ne mogu da pohađaju program uživo. Na njenom sajtu postoje svi potrebni materijali da bi se program razumeo i primenjivao u praksi, na 28 jezika, a nadamo se da će ih uskoro biti i na srpskom.

Bajron Kejti svakako nije ni prva ni jedina osoba koja tvrdi da naše misli kreiraju našu realnost. Ali ono što jeste njen ogroman dar svima koji žele da se oslobode stresa i patnje jeste jedan vrlo jasan, strukturiran i jednostavan proces preispitivanja misli koje izazivaju stres. Najveći broj naših misli zapravo nisu naše, već su to misli i verovanja koja smo "pokupili" u svom procesu odrastanja. Neke misli koje smo preuzeli su nam možda pomogle u životu, dale nam vetar u leđa, ali je svakako dosta i onih koje nosimo kao jaram, koje nam crpe životnu energiju i koje nam izazivaju stres. Misli koje imamo, u nama izazivaju telesne reakcije, utiču na naše emocije, na naše zdravlje, na odnose koje uspostavljamo sa drugim ljudima. Ako utiču na pozitivan način - divno! Ako utiču na negativan način, onda ih moramo preispitati.

Proces preispitivanja misli koji Bajron Kejti podučava je zapravo jedan meditativan proces ili kontemplacija. Do odgovora na pitanja pokušavamo da dođemo tako što se okrenemo sebi, povežemo se sa svojom intuicijom i osluškujemo... Kao da istražujemo neki unutrašnji prostor. Predlaže se da zatvorimo oči, primirimo se i damo sebi vremena da bez žurbe, strpljivo, bez očekivanja primimo slike ili osećaje koje nam naša intuicija šalje. Proces se sastoji od postavljanja četiri pitanja i pravljenja "preokreta" te misli.

Pitanja su sledeća:

1. Da li je to tačno?

2. Da li si sasvim sigurna da je to tačno?

3. Kako reaguješ kada veruješ u tu misao?

4. Ko bi ti bila da nemaš tu misao?

Pre svega, potrebno je da identifikujemo misao koju želimo da preispitamo, obično je to misao koja nam izaziva stres, i da zamislimo situaciju u kojoj imamo tu misao. Među mislima koje nam izazivaju stres, često su misli koje počinju sa "On/ona/oni bi trebalo da...", Tu se onda nađu razne stvari koje nam smetaju: manje da radi, da prestane da puši, da više vremena provodi sa mnom, sporije vozi, ponaša se drugačije... Zapravo, misli koje izazivaju stres su sve misli koje se suprotstavljaju realnosti, sve misli u kojima je sadržano neprihvatanje neke situacije ili osobe. Hajde da izaberemo jednu misao i preispitamo je.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.