Da li vaše dete pati: 4 znaka da detetu nedostaje roditeljska pažnja

Deca neizostavno pokazuju nedostatak pažnje na sebi svojstvene načine. Proverite da li i vašem detetu nedostaje roditeljska pažnja.

Roditelji treba da prepoznaju znakove kod dece i da odreaguju na odgovarajući način ukoliko deci nedostaje pažnja.

4 načina na koja deca izkazuju da im je vreme da provedu više vremena s roditeljima:

Dete je često neposlušno. To možda ukazuje da se oseća ignorisanim. Vreme na podu će mu pokazati da ne treba da se ponaša neposlušno ili agresivno da bi bilo vidljivo u porodici. Dok ste sa detetom, shvatićete da vam je stalo do njega, a možda i otkrijete pravi uzrok takvog ponašanja.

Psiholog otkriva - kako unaprediti odnos sa detetom: 7 stvari koje treba da uradi svaki roditeljPsiholog otkriva - kako unaprediti odnos sa detetom: 7 stvari koje treba da uradi svaki roditeljRoditelji su u stalnom preispitivanju da li su se dovoljno dobro snašli u toj ulozi, da li i gde greše i kako na tome mogu da…

Dete je često plačljivo ili je neprestano uz roditelje. To može ukazivati na njegovu nesigurnost. Svakodnevno, pola sasta nepodeljene pažnje uveriće dete da je voljeno i sigurno u okrilju svoje porodice i pomoći će mu da povrati samopouzdanje.

Dete često udara, viršti i pokazuje druge znakove besa. Kroz igre pretvaranja ili razgovor, ono će naučiti da postoje i adekvatniji načini izražavanja ljutnje.

Poznati psiholog otkriva: 20 najvećih grešaka roditelja koje štete deci na duže stazePoznati psiholog otkriva: 20 najvećih grešaka roditelja koje štete deci na duže stazeRoditeljstvo je jedan od najozbiljnijih žuivotnih zadataka, a psiholog otkriva koje greške treba da izbegnete!

Dete se teže snalazi u novim situtuacijama, npr. kada pođe u vrtić/školu, prelazak iz roditeljske u svoju sobu i sl. Proces odrastanja je ponekad zaista težak jer pred dete postavlja teške zadatke. Takvi izazovi mogu mu podstaći sumnju u sopstvene sposobnosti. Pomoć roditelja jedan na jedan omogući će detetu da se opusti i stekne potrebno samopouzdanje.

Izvor: Zelena učionica

Aleksandra Cvjetić

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.