Da li svakog dana doživljavate katarzu: zašto ovo emocionalno pražnjenje nije dobro

Da li ste zarobljeni u zamci katarze - ako ovako ispoljavate osećanja, hitno vam je potrebna promena!

Katarza je izražavanje neizraženih, potisnutih osećanja bez svesti o uzrocima i misaonoj komponenti koja je u osnovi osećanja koja se izražavaju. Izražavanje i pražnjenje neizraženih osećanja i nagomilane tenzije dovodi samo do trenutnog olakšanja i privremenog rasterećenja psihofizičke napetosti. Primer katarze je osoba koja kada popije, ponaša se agresivno, lomi stolice, viče i sl.

Kako da prepoznate socijalnu anksioznost kod dece: evo koja deca imaju najveći rizik od ovog mentalnog stanjaKako da prepoznate socijalnu anksioznost kod dece: evo koja deca imaju najveći rizik od ovog mentalnog stanjaSocijalna anksioznost podrazumeva intenzivan iracionalan strah od jedne ili više socijalnih situacija u kojima se pojedinac…

Usled kozumiranja alkohola osobi popušta kontrola i dolazi do pražnjenja besa. Neposredno nakon pražnjenja osoba oseća da se rasteretila ali kasnije može imati osećanje krivice zbog svog ponašanja. Ako osoba stekne naviku da svoj bes prazni na taj način, ta vrsta ponašanja može postati ustaljena (zbog nagrade koja prati ovu vrstu ponašanja – osećaj olakšanja i popuštanja tenzije) što može voditi u brojne druge probleme.

U terapijskom smislu katraza se ne smatra korisnom jer predstavlja sirovo pražnjenje osećanja bez sticanja uvida. Katarza često ne vodi u menjanje disfunkcionalnog ponašanja već naprotiv u njegovo učvršćivanje i održavanje. Izražavanje osećanja je korisno i zdravo samo ako osoba ume da misli o svojim osećanjima, ume da ih verbalizuje i ako izražavanje osećanja vodi u promene u načinu mišljenja. Jedini način da osoba prestane da bude opterećena nekim neprijatnim afektom jeste da stekne uvid kojim mislima i uverenjima stvara i održava taj afekat i kada promeni svoj način mišljenja može prestati da stvara to osećanje. Katarza to ne omogućuje, jer cilj katarze je rasterećenje a ne razmišljanje i promena.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.