Da li je moguće vežbati saosećanje

Do skoro tema samo osoba posvećenih samorazvoju, saosećanje danas zaokuplja pažnju psihologa, biznismena i stručnjaka različitih profila...

„Zaista verujem da saosećanje predstavlja osnovu ljudskog preživljavanja, pravu vrednost života. Ne možemo i sami biti srećni ako ne razmišljamo o sreći drugih."

Ove reči Dalaj Lame moto su Centra za saosećanje i altruizam koji je na Univerzitetu Stenford oformljen 2008. godine i čiji je cilj da pomogne ljudima da kultivišu saosećanje.

Po rečima Margaret Kalen, porodične terapeutkinje i predavača na ovom Univerzitetu, saosećanje jeste kvalitet naše duše, ali isto tako i veština koju možemo da kultivišemo. Što više vežbamo saosećanje, više dolazimo u dodir sa našom spontanom i prirodnom željom da pomognemo drugima.

Saosećanje, ljubav i empatija - impulsi su koji dolaze duboko iz srca, impulsi zbog kojih želimo da pomognemo drugima. To je svest o patnji drugih praćena potrebom da ih te patnje oslobodimo.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.

08/11/2013 Mady
SJAJAN savet - preporučila bih VESNI DANILOVAC da čita malo više o saosećanju, i da ga primenjuje umesto podsmevanja i ogovaranja.