Čarobnih 5 sati za bolji brak

Bilo da je reč o poljupcu, zagrljaju ili mekom dodiru, ne zaboravite da ostanete fizički povezani tokom vremena koje provodite zajedno sa svojim partnerom.

Prateći parove koji su prošli njegove bračne radionice u Seattlu, psiholog John Gottman pokušao je da sazna po čemu se razlikuju parovi čiji je brak nakon tih radionica pokazivao znakove poboljšanja od parova čiji su brakovi ostali nepromenjeni. Ustanovio je da uspešni parovi nisu menjali život iz temelja, već su nakon bračne radionice svojoj vezi posvećivali nedeljno svega pet sati više. Na osnovu tog opažanja, sastavio je uputstva za poboljšanje braka i nazvao ih „Čarobnih pet sati”:

Pri rastanku:

Ujutru, pre nego što svaki partner krene svojim putem, provedite nekoliko minuta razgovarajući i saznajte bar jednu važnu stvar koja se događa u životu vašeg partnera toga dana – od ručka s nadređenim do posete lekaru.

Trajanje: 2 minuta x 5 dana.
Ukupno: 10 minuta.

Pri povratku:

U opuštajućoj atmosferi razgovarajte o tome kako vam je protekao dan.
Trajanje: 20 minuta x 5 dana.
Ukupno: 1 sat i 40 minuta.

Zahvalnost:

Pronađite način da svakodnevno iskažete iskrenu zahvalnost i privrženost partneru.
Trajanje: 5 minuta x 7 dana.
Ukupno: 35 minuta.

Nežnost:

Bilo da je reč o poljupcu, zagrljaju ili mekom dodiru, ne zaboravite da ostanete fizički povezani tokom vremena koje provodite zajedno. Poljubite se pre odlaska na spavanje. Razmišljajte o tom poljupcu kao načinu na koji možete da otpustite sve male frustracije koje su se nakupile tokom dana. Neka to bude svakodnevni izraz opraštanja i nežnosti.
Trajanje: 5 minuta dnevno x 7 dana.
Ukupno: 35 minuta.

Nedeljni izlazak:

Ovo može biti zabavan i opuštajući način da ostanete povezani. Izađite u pozorište, bioskop ili na večeru; postavljajte jedno drugome pitanja kako biste saznali šta se trenutno događa u svetu vašeg partnera. Čak ni nakon mnogih godina braka nemojte pretpostaviti da znate sve o svom partneru. Pitajte ga kuda bi želeo na sledeći godišnji odmor, šta mu se trenutno događa na poslu, o čemu sanja?
Trajanje: 2 sata jednom nedeljno.
Ukupno: 2 sata.

Ivona Lerman

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.