ANTISTRES tehnika "staza bekstva": jednostavan recept za smirenost i pozitivno raspoloženje

"Staza bekstva" odličan je način da stvorite svoje utočište od stresa.

"Bori se ili beži" jeste automatska primitivna reakcija na stres. Kada naučite da svedete njeno delovanje na minimum, bićete smireniji." - dr Džesami Hiberd i Džo Asmar

Kada god smo izloženi stresnim situacijama opada nam produktivnost, muče nas nesanice, ubrzano i plitko dišemo i još mnogo toga. Jedna od metoda koja može da pomogne da se uspešno nosimo sa svakodnevnicom i stresnim stanjima, jeste metoda stvaranja "staze bekstva" koju su preporučile i objasnile klinički psiholog, doktorka Džesami Hiberd i novinarka Džo Asmar u svojoj knjizi "Smirenost - kako je steći", u izdanju Lagune.

5 antistres vežbi za progresivnu relaksaciju mišića koje možete da radite i na poslu

Osnovna zamisao je da u mislima stvorite mesto koje vas relaksira. Kako da to učinite? Opustite se i pokušajte da vizualizujete svaki predmet i objekat. Osetite mirise, uživajte u bojama koje vas okružuju, dodirujte, osluškujte. Možda vam u početku neće biti jednostavno ali uz malo truda, ponavljanja i prizivanja sećanja, moći ćete lako da se prenesete u svoju oazu pozitivnog raspoloženja i smirenosti kada god osetite da ste pod stresom ili se nađete u stresnoj situaciji. Kako biste olakšali proces opuštanja i ulazak u vaše utočište, vašu "stazu bekstva", pokušajte da primenite opuštanje mišića u onom delu tela u kom osećate napetost, nosite sa sobom neki miris koji će vam probuditi lepe uspomene ili vas podsetiti na "stazu bekstva". Možete da upotrebljavate sve što vam pomaže da se opustite, a ne samo mirise - to uključuje i zvuke, muziku itd. To će predstavljati vaš "okidač relaksacije".

Sve što vam je potrebno da primenite ovu metodu opuštanja jeste da pronađete neko tiho i mirno mesto, na kom ćete moći udobno da se smestite. Dišite otegnuto i duboko i sa svakim izdahom zamislite da izbacujete stresne i negativne misli iz sebe, i iz svog tela. Ukoliko osetite napetost ili grč u nekom delu tela, pokušajte svesno da opustite to područje relaksacijom mišića.

Najjednostavnija antistres tehnika iz taoizma: ovaj zvuk vas oslobađa od besa i pritiska

Dr Džesami Hiberd i Džo Asmar su u svojoj knjizi dale primer "staze bekstva". Možete da se poslužite ovim primerom ili da osmislite svoju sopstvenu oazu. Bitno je da se radi o mestu koje će u vama da izazove osećaj smirenosti i raspoloženja i koje će vas osloboditi stresa.

Primer "staze bekstva":

"Zamislite kako hodate širokim poljem. Toplo je, sunce sija, nebo je savršeno plavo. Švrljate po polju i tad vidite reku. Idete ka njoj. Počiva u hladu predivnog drveća koje čitavu sliku šara svetlom i senkom. Stižete do ruba reke i sedate, izuvate se i zamačete nožne prste u prohladnu vodu. Ležete i duboko udišete taj čisti oštri vazduh. Prsti vam se šire po glatkim oblucima kraj vas. Čujete kako voda žubori i osećate kako vam njeni hladni osvežavajući talasi klize oko stopala. Meki beli oblaci prave razne oblike na nebu nad vašom glavom. Osećate miris tla na kom ležite, miris visoke trave i šumovitog kraja. Nikada niste bili tako opušteni i spokojni. Duboko udišete vazduh, pa ga polako izdišete. Odmarajte se koliko god vam je lepo. A onda, kad budete spremni, lagano vratite pažnju na sobu u kojoj ste."- primer iz knjige "Smirenost - kako je steći".

Pronađite svoj "okidač relaksacije", opustite i zabacite ramena kako biste osetili automatsko smanjenje stresa u telu i krenite svojom "stazom bekstva".

antistres_tehnika_staza_bekstva_jednostavan_recept_za_smirenost_i_pozitivno_raspolozenje_2

Izvor: Lovesensa

Lena Sudar

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.