Ako želite da prestanete da se svađate sa partnerom, uradite jednu stvar: psihološki trik koji sprečava kraj ljubavi

Psihološko istraživanje pronašklo je način kako da sprečimo sukob sa partnerom - dovoljno je da uradite ovu nežnu stvar i sve će biti u redu!

Sukobi su u ljubavnim odnosima neizbežni. Kada par provodi puno vremena zajedno i njihovi životi su prepleteni, sigurno će nailaziti na prepreke. Svađa sa partnerom može biti stresna i može naštetiti odnosu, ako vas čini ljutitim i frustriranim. Ali, sukobi ne moraju nužno stvarati probleme. Zapravo, kada se njima dobro upravlja, mogu biti konstruktivni i pomoći paru da razreši probleme

Psiholozi su otkrili mnoge strategije koje parovi mogu primeniti da bi u sukobima izbegli vređanje i prišli raspravi sa empatijom i voljom za rešavanje problema.

Ali, čak i ako znate pravi način ponašanja u konfliktu, i dalje može biti teško upravljati emocijama, pogotovo ljutnjom. Zbog ljutnje možete poželeti da povredite partnera, umesto da pronađete zajedničko rešenje problema.

Ako ste osetili da vas neka osoba megnetski privlači, treba da znate ove 2 stvari: evo kako nastaje ljubavna hemijaAko ste osetili da vas neka osoba megnetski privlači, treba da znate ove 2 stvari: evo kako nastaje ljubavna hemijaHemija je skriveni, nevidljivi element koji čini drugu osobu privlačnom meni kao osobi, kako u ljubavnom (partnerskom) tako i u…

Konflikti su stresni, a kada smo pod stresom, često se ne ponašamo na najbolji način.Zato je dobro započeti raspravu u smirenijem raspoloženju i prići joj sa motivacijom da poboljšate odnos, ne samo da iz njega dobijete ono što želite.

U novom američkom istraživanju, Brittany Jakubiak sa Katedre za psihologiju Univerziteta Syracuse i Brooke Feeney s Katedre za psihologiju Univerziteta Carnegie Mellon, testirale su delotvornost nežnog dodira u smirivanju sukoba.

S razlogom se veruje da dodir može izgladiti sukob. Prvo, ima značajan biohemijski efekat. Dodir oslobađa oksitocin, hormon koji je deluje na povezivanje. Dodir takođe podstiče izlučivanje endorfina.

U laboratorijskim istraživanjima, kada su učesnici bili izloženi stresu, nežan dodir smanjio je nivo kortizola i broj otkucaja srca. A kada je reč o nežnosti u odnosima, parovi koji se svakodnevno dodiruju komuniciraju bolje i lakše rešavaju sukobe. Nežan dodir može smanjiti stres i motivisati partnere da saslušaju potrebe druge osobe.

Jakubiak i Feeney posmatrale su 140 parova koji su se svađali u laboratorijskim uslovima, dok su istraživači eksperimentalno manipulisali time da tokom njihove interakcije dođe do fizičkog dodira. Prvo su učestvovali u neutralnoj aktivnosti – gradili nešto od kocaka. Nekim parovima je rečeno da se drže za ruke dok to rade, a drugi su zamoljeni da drže u rukama neki lagan predmet (kako bi svi učesnici nešto držali).

To je takođe sprečilo parove u kontrolnoj grupi da dodiruju jedno drugo tokom izvođenja zadatka. Svi parovi su potom zamoljeni da šest minuta razgovaraju o neslaganjima u svojoj vezi. Tokom eksperimenta su snimani kamerom i ispunili su nekoliko upitnika pre i nakon rasprave.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.