Ako ste osetili da vas neka osoba megnetski privlači, treba da znate ove 2 stvari: evo kako nastaje ljubavna hemija

Hemija je skriveni, nevidljivi element koji čini drugu osobu privlačnom meni kao osobi, kako u ljubavnom (partnerskom) tako i u prijateljskom odnosu. Evo kako se ljubavna hemija stvara i održava...

Da li ste nekada imali osećaj da vas neka osoba gotovo magnetski privlači, gotovo na prvi pogled? Osoba vas privlači, ali vi nemate pojma zašto? Siguran sam da ste to iskusili mnogo puta. Da li ste nekada razmišljali o čemu se tu radi? Šta je u osnovi te "mistične" privlačnosti?

"Hemija" je tajna privlačnosti. Hemija je skriveni, nevidljivi element koji čini drugu osobu privlačnom meni kao osobi, kako u ljubavnom (partnerskom) tako i u prijateljskom odnosu. Ljudi se mogu sresti slučajno, ali odabir partnera ili prijatelja nikada nije slučajan. Iako taj proces može biti nesvestan on nije slučajan i neobjašnjiv. Uvek izabiramo nekog ko nas privlači.

Kada je u pitanju izbor partnera, na površnom nivou privlači nas fizički izgled. Iako je fizički izgled bitna komponenta privlačnosti ipak nije suštinska, niti ona najvažnija. Često ćete sresti partnere gde je jedna osoba fizički atraktivna a ona druga nije baš, ali ljubav cveta. Kako je to moguće? Zato što je najvažnija komponenta privlačnosti "hemija".

Postoje dva elementa koji čine tu nevidljivu, ali moćnu privlačnu silu koju nazivamo hemijom. Prvi element je sličnost. Čuli ste za onu narodnu izreku sličan se sličnom raduje. To je zaista istina. Privlače nas osobe koje su nam po nečemu slične. Slične po interesovanjima, stavovima, sistemu vrednosti, inteligenciji, ali i porodičnoj istoriji, stavu koji imamo prema sebi (koliko volimo sebe, koliko sebe poštujemo i vrednujemo), da li smo pasivni ili aktivni, liberalni ili konzervativni itd. Sličnost naravno nikada nije potpuna jer ne postoji osoba koja je identična vama, vi ste unikat. Ali postoje osobe koje su vam po nečemu slične.

Slične po inteligenciji, porodičnom vaspitanju, shvatanju sebe, sistemu vrednosti i nekim interesovanjima. Takve osobe nam se čine simpatičnim, sa takvim osobama se lako razumemo iako se ne poznajemo dugo, sa njima gotovo odmah osećamo povezanost i lako uspostavljamo bliskost. Sličnost je dopadljiva ne samo zbog bliskosti već i zbog osećaja da nam je nešto poznato, razumljivo, prihvatljivo. Sličnost sa drugima je međuostalom i potvrda vlastite ličnosti.

Ne privlače nas samo sličnosti u pozitivnim osobinama nego i u negativnim, često i u onim koje krijemo od sebe i drugih. Može se desiti da me privuče osoba koja spolja gledano nema sa mnom ništa zajedničko, čak mi se i fizički ne dopada previše ali nešto tu ima. Čega ima? Sličnosti.

Može da se desi da nas privuče osoba sa kojom smo slični u psihopatološkom smislu. Svako od nas u sebi gaji neku dozu i vrstu patologije koju možemo prepoznati i kod drugih ljudi. Na primer, plašljiva žena nalazi neurotičnog muškarca. Dakle, sličnost je pola hemije. To je suprotno onoj narodnoj suprotnosti se privlače. Ali ima i tu nečega istinitog. Odgovor sledi.

Drugi aspekt koji čini hemiju je kompatibilnost. Psihološka kompatibilnost. Dve osobe se međusobno psihološki nadopunjuju. Zadovoljavaju jedna drugoj psihološke potrebe. Ono što jedna ima, druga nema i baš to želi da ima, pa to pronalazi kod svog partnera. Na primer, pasivno-zavisna osoba koja je nesigurna u sebe pronalazi uspešnog, narcisoidnog partnera koji je ambiciozan, preduzimljiv i sklon samodokazivanju, dok je on ili ona sklon neisticanju i oslanjanju na druge.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.