9 stvari koje uzrokuju depresiju: evo koje situacije ugrožavaju mentalno zdravlje

Šta uzrokuje depresiju - evo kako način života utiče na emotivno zdravlje!

Psiholozi ističu da depresija može da se dogodi u skoro svakom životnom dobu, ali često je teško ustanoviti glavni uzrok za pojavu depresivnog stanja, piše Lovesensa. Međutim, prema navodima stručnjaka, postoji nekoliko slučajeva koji mogu biti okidač za depresivno stanje i treba znati kako u takvim situacijama možemo da sačuvamo mentalno zdravlje.

Predstavljamo vam nekoliko mogućih uzroka depresije:

1. Iako naučnici nisu još uvek otkrili direktnu vezu između depresije i genetike, u praksi je dokazano da osobe koje boluju od depresije u većini slučajeva imaju roditelje koji su podložni depresiji ili su već od nje bolovali.

5 stvari koje treba da znate ako ste često zabrinuti: evo kako zaustaviti opsesivnu brigu5 stvari koje treba da znate ako ste često zabrinuti: evo kako zaustaviti opsesivnu briguOpsesivna zabrinutost ne donosi korist, ona nas samo sprečava da budemo u kontaktu sa sobom i svojom okolinom. Evo kako da…

2. Mnogi stručnjaci povezuju depresiju sa neravnotežom u neurotransmiterima, odnosno hemijskim supstancama koje uspostavljaju kontakt između nervnih ćelija i zaduženi su za raspoloženje. Kada centralni neurotransmiter ne može da funkcioniše pravilno, dolazi do "pada" rasloženja i postoji rizik za pojavu kliničke depresije.

3. Istraživanja dokazuju da su žene više podložne depresiji, a stručnjaci ističu da je to povezano sa hormonskim disbalansom. U određenim periodima života žene hormoni počinju da luče nepravilno i nastaje hormonska neravnoteža (pred porođaj, ovulacija, predmenstrualni period, predmenopauza i menopauza) koja drastično utiče na raspoloženje i emotivno stanje, pa tako hormoni mogu biti jedan od faktora rizika kada je u pitanju depresija.

4. Sezonski afektivni poremećaj ili povratna, sezonska (najčešće zimska) depresija često nastaje zbog nepravilnog funknkcionisanja cirkadilanog (biloškog) ritma u organizmu.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.