8 vrsta LJUBAVI koje svako u životu doživi: proverite u kakvom ste ljubavnom odnosu sada

Ljubav je izvor života, a svaka osoba se u životu sretne sa ovih 8 ljubavi!

Šta je to ljubav? Da li će neka veza ili brak dugo trajati? Nije lako odgovoriti na ova pitanja jer ima više teorija i odgovora. Neko misli da je ljubav konstantno stanje strasti, dok drugi misle da je za ljubav potrebno nešto više od strasti.

Jedna od teorija koja razmatra pitanje ljubavi, jeste Sternbergova Triangularna teorija ljubavi. Prema ovoj teoriji, ljubav je sačinjena od tri komponente: intimnost, strast i posvećenost. Pod intimnosti se podrazumeva osećanje bliskosti, povezanosti i privrženosti. Strast predstavlja fizičku i seksualnu privlačnost, koja vodi romansi i seksualnom odnosu. Privrženost ili odanost je odluka da će se osobe brinuti jedna o drugoj i rešenost da se odnos održi.trougao ljubavi Kombinacijom ove tri komponente, Sternberg govori o osam oblika ljubavi ili relacija među partnerima.

Ljubav u zrelim godinama: psiholog otkriva sve tajne zaljubljivanja posle 40. godine životaLjubav u zrelim godinama: psiholog otkriva sve tajne zaljubljivanja posle 40. godine životaNeki stručnjaci tvrde da najlepše volimo u četvrtoj deceniji života, pa na dalje. Tada smo već prerasli komplekse iz mladosti,…

Stanje ne-ljubavi (odsutne su sve tri komponente) – Ovaj oblik ljubavi je ono što osećamo prema većini ljudi, prema poznanicima.

Dopadanje (intimnost) – Ovaj oblik ljubavi karakteriše osećanje bliskosti i poverenja. Pravi primer ovog oblika ljubavi je drugarstvo između sve osobe. Dakle, osobe uživaju u međusobnom društvu, bliske su i povezane, ali nije prisutna strast i dugoročna privrženost.

Zaljubljenost (strast) – Zaljubljenost karakteriše prisustvo samo strasti. Izražena je fizička privlačnost i seksualno uzbuđenje. Ovaj oblik ljubavi obično je prisutan na početku veze i to je ono što ljudi zovu „ljubav na prvi pogled“. Ako ne dođe do razvijanja emocionalne bliskosti i privrženosti, ovaj oblik ljubavi obično kratko traje.

Prazna ljubav (privrženost) – Ovaj oblik ljubavi karakteriše se snažnom privrženošću da se odnos održi. Javlja se na početku ugovorenih brakova (dok još nije razvijena intimnost i strast) ili u dugogodišnjem braku u kojem je nestalo intimnosti i strasti.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.