8 simptoma koji ukazuju na ortoreksiju: mentalni poremećaj koji ne treba ignorisati

Šta je ortoreksija i koji su prvi simptomi - ozbiljan poremećaj u ishrani koji može ugroziti fizičko i mentalno zdravlje!

Ortosksiju stručnjaci opisuju kao opsesivno stanje u kojem postoji neumorena želja za "zdravom ishranom". Ovo stanje nije sada zvanično dijagnostifikovano, ali stručnjaci koriste ovaj izraz kako bi opisali određeni poremećaj u ishrani.

Podrazumeva se da je zdrava ishrana preduslov za opšte zdravlje, prevenciju oboljenja i dugovečnost, ali i po pitanju zdrave ishrane treba uspostaviti razumne granice i ne odlaziti u patološku krajnost.

1996. godine američki lekar S. Bratman uveo je u medicinsku upotrebu koncept "nervne ortoreksije", koji se odnosi na ljude koji pate od opsesivne želje za zdravom hranom, što više liči na opsesiju.

Da li ste kolibri, sova ili ševa: sazanjte koji je vaš hronotip i šta govori o vašem zdravljuDa li ste kolibri, sova ili ševa: sazanjte koji je vaš hronotip i šta govori o vašem zdravljuSvako od nas ima lični hronotip koji utiče na zdravlje i način života! Saznajte koji je vaš...

Nervna ortoreksija se najbolje opisuje kao velika opsesija zdravim načinom ishrane, što za sobom povlači i velika ograničenja pri upotrebi hrane.

Za osobu sa ortoreksijom pitanje "zdrave ishrane" pretvara se u opsežni problem, a zabrinutost i opsesivnost načinom ishrane počinje negativno da utiče na svakodnevno funkcionisanje i druga razna interesovanja u životu.

Ljudi koji imaju problem ovog tipa najčešće sastavljaju plan ishrane po kriterijumima korisnosti proizvoda, dok ukusi idu u poslednji plan. Svako kršenje protokola i plana u ishrani kod osoba sa ortoreksijom izaziva uznemirenost i osećaj krivice.

Simptomi koji ukazuju na ortoreksiju:

  • trošenje nerazumne količine vremena i novca na pravljenje jelovnika i kupovinu potrebne hrane
  • osećaj krivice ili sramote u slučaju nenamernog kršenja utvrđenog protokola o hrani
  • osećaj zadovoljstva i samopravednosti usled upotrebe "zdrave hrane", paralelno, gubitak interesovanja za druga životna interesovanja

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.