6 stvari koje svako treba da zna o depresiji: evo kako nastaje ovo psihičko stanje

Depresija nije prolazno neraspoloženje ili osećaj tuge zbog neke situacije, već ozbiljno psihičko stanje koje treba da se leči!

1. Depresija može da se pojavi bez "dobrog" razloga

Sigurno ste bar nekad čuli blisku osobu kako kaže da se oseća depresivno, na primer zbog problema na poslu ili loše komunikacije sa partnerom, ali klinička depresija je nešto sasvim drugo i ove pojmove ne treba mešati, piše Lovesensa. Klinička depresija se često javlja bez uzroka. Kada su hemikalije u mozgu koje kontrolišu raspoloženje u neravnoteži, dolazi do pojave neprijatnih osećanja, čak iako je sve u životu u savršenom redu.

9 stvari koje uzrokuju depresiju: evo koje situacije ugrožavaju mentalno zdravlje9 stvari koje uzrokuju depresiju: evo koje situacije ugrožavaju mentalno zdravljeŠta uzrokuje depresiju - evo kako način života utiče na emotivno zdravlje!

2. Postoji puno različitih uzročnika depresije

Nije moguće ustanoviti jedan konkretan uzrok depresije, a istraživanja pokazuju da je to najčešće kombinacija više faktora. Najčeće je to spoj genetske predispozicije i određenih faktora okruženja koji mogu biti okidači.

3. Depresija je ozbiljnija od obične tuge

Tuga je deo čovekove ličnosti, prirodna reakcija na određene okolnosti. Svako od nas se bar jednom u životu osećao tužno. Za razliku od tuge, depresija je psihičko oboljenje koje ima više simptoma od lošeg raspoloženja.

4. Deca nisu imuna na depresiju

Iako se ne suočavaju sa problemima kao odrasli i deca nažalost nisu imuna na depresiju. Dete se tokom odrastanja može susresti sa različitim vidovima stresa kao što su nasilje i borba za vršnjačko prihvatanje.

Fizički simptomi koji ukazuju na depresiju: kako negativne emocije utiču na organizamFizički simptomi koji ukazuju na depresiju: kako negativne emocije utiču na organizamPonekad je depresiju lakše prepoznati preko fizičkih simptoma, a evo koje promene u funkcionisanju organizma uzrokuje depresija!

5. Depresija je oboljenja

Depresija je oboljenje za koje naučnici smatraju da nastaje disbalansom hemikalija u mozgu koje nazivaju neurotransmiteri. Ove hemikalije imaju važnu ulogu u regulisanju raspoloženja i na razne načine utiču na funkcionisanje organizma.

6. Depresija se leči

Godinama se razvija sve više priznatih tretmana za lečenje depresije, ali je neophodno lečenje psihoterapijom. Uz terapije neki pacijenti uzimaju i medikamente po preporuci psihoterapeuta. Kada se primete prvi znaci depresije, neophodno je odmah potražiti stručnu pomoć.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.