6 simptoma koju ukazuju da je dete pod stresom: evo na šta svaki roditelj treba da obrati pažnju

Najčešći simptomi stresa kod školske dece - evo kako da razumete psihičko stanje svog deteta!

Pritisak škole, razni rokovi, upoznavanje novih ljudi, privikavanje na novu životnu situaciju ili „rastezanje” između zahteva škole, roditelja i društvenog života lako mogu da dovedu do osećaja stresa kod mnoge dece. Zbog toga je važno da roditelji razumeju i umeju da prepoznaju simptome kod dece koji mogu da izazovu stres, kako bi bili u stanju da im pomognu. Najčešći simptomi stresa kod školske dece su:

Problemi sa varenjem

Problemi sa želucem, mučnina, povraćanje ili dijareja mogu vrlo lako da budu simptomi stresa kod školske dece, naročito ako se često pojavljuju ili izgledaju kao da su prerasli u hronično stanje.

Kako da mentalno jaki roditelji odgaje mentalno jako dete: 13 navika u vaspitanju koje treba izbegavatiKako da mentalno jaki roditelji odgaje mentalno jako dete: 13 navika u vaspitanju koje treba izbegavatiEvo šta roditelji treba da izbegavaju kako bi se njihova deca razvila u mentalno jake osobe!

Srčani problemi

Povećan broj otkucaja, lupanje srca i visok krvni pritisak simptomi su koji mogu da se pojave kada je dete pod stresom. Ukoliko traju duže, ovakvi simptomi mogu da izazovu stvarne srčane bolesti. Zbog toga se učenicima i studentima koji osećaju lupanje srca preporučuju vežbe dubokog disanja ili drugih aktivnosti koje mogu da ih opuste kako bi smanjili stres i vratili otkucaje srca na normalu.

Bolovi

Glavobolje, bol u grudima, bol u leđima ili generalno bolovi u telu, odnosno mišićima, mogu da se pojave kada je dete pod stresom. Ovi bolovi ponekad mogu da stvore zabludu da se radi o nekoj stvarnoj fizičkoj bolesti. Olakšanje detetu mogu da pruže aktivnosti koje ga opuštaju, na primer crtanje, slikanje, igra s loptom itd.

Kako da roditelj zadrži "pravu meru" autoriteta: vaspitanje dece po "Mercedes" modelu

Spavanje

Promene navika spavanja takođe su znak stresa. Neka deca mogu da spavaju mnogo više nego što je uobičajeno, a to je, u stvari, odbrambeni odgovor organizma u borbi sa stresom. Ipak, mnogo je više onih koji imaju problema sa spavanjem i noću ostaju budni sa raznim teskobnim mislima o izvoru i razlogu svog stresa.

Oslabljen imunološki sistem

Neka deca razbolevaju se češće od svojih vršnjaka. Jedan od mogućih razloga je što je njihov imunološki sistem jednostvano oslabljen, zbog čega su osetljiviji na viruse i bolesti.

Promene u težini

Takođe je moguće da se deca jednostvano okrenu hrani kako bi se lakše izborila sa svojim stresom, dok drugi mogu da izgube apetit i počnu da preskaču redovne obroke. Ove nezdrave navike mogu lako da dovedu do gojenja ili gubitka težine.

Fiziološke promene

Određene fiziološke reakcije aktiviraju se kada um oseti da je telo u opasnosti. Kada se to dogodi, hormoni stresa kortizol i adrenalin preplave telo izazivajući nekoliko fizičkih promena. Ubrzano disanje, broj otkucaja srca i metabolizam se ubrzavaju da bi se omogućio brži protok krvi. Čula se izoštravaju a znojenje pojačava, kako bi se telo pod stresom brže ohladilo.

Izvor: Novosti

Ž.P.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.