6 razloga zašto svaki dan treba nekoga da zagrlite: neverovatno lekovito dejstvo zagrljaja za dušu i telo

Zagrljaj je snažna emotivna spona zbog koje ćete se osećati voljeno i zaštićeno, a evo koja su njegova lekovita dejstva!

Zagrljajem najlakše i najlepše pokazujemo svoje emocije prema partneru, decu, porodici ili prijateljima. U čvrstom priljubljivanju gornjeg dela tela uz drugu osobu otpuštaju se neki hormoni koji pomažu da se održi vaše telo i duh u najboljoj mogućoj formi. Otkrijte šest razloga zbog kojih je dobro svaki dan prepustiti se zagrljajima!

Ovo je tajna srećnih ljubavnih parova: saznajte koji jezik ljubavi koristi vaš partner

1. Smanjuje depresiju

Čvrst zagrljaj u trajanju od nekoliko sekundi podstiče izlučivanje dopamina i serotonina koje nazivamo još hormonima sreće jer trenutno menjaju raspoloženje nabolje.

2. Sprečava stres 

Kada nekoga dotaknete, vaš mozak šalje signale nadbubrežnim žlijezdama da odmore i uspore, što direktno uzrokuje smanjenje proizvodnje kortizola, zbog čega se osećate manje uznemireno i zabrinuto. 

3. Snižava krvni pritisak 

Snažno grljenje takođe podstiče izlučivanje oksitocina. Prilikom ovog biološkog procesa dolazi i do značajnog pada krvnog pritiska u telu, što ima pozitivan uticaj na srce i ceo kardiovaskularni sistem. 

Ako ovako trošite novac, bićete srećniji: ovo nikada nemojte da radite kad kupujete materijalne stvari

4. Poboljšava imunitet

Kombinacija oksitocina, dopamina i serotonina predstavlja snažan koktel hormona koji jačaju imuni sistem i grade otpornost tela protiv infekcija. Neki stručnjaci zato tvrde da je zagrljaj podjednako delotvoran kao i koktel vitamina.

5. Smanjuje bol 

Oksitocin je prirodni analgetik koji smanjuje bol u bilo kojem delu tijela. Zato se osećate dobro dok ste privijeni uz svog partnera. 

6. Emotivno povezuje

Najočigledniji razlog za deljenje zagrljaja jeste emotivno povezivanje sa partnerom, decom ili prijateljima. Zagrljaj je snažna emotivna spona zbog koje ćete se osećati voljeno i zaštićeno.

Izvor: Zadovoljna

S. L.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.