5 saveta za roditelje: kako pomoći detetu koje se boji škole

Ima dece koja jedva čekaju početak školske godine, ali ima i one koji se ježe pri samoj pomisli na to. Sledeći saveti će vam pomoći da i vi pomognete vašem mališanu ukoliko ga muči anksioznost zbog škole.

Strah, napetost, zbunjenost... Sve je to mešavina osećanja koje muče anksiozno dete pred polazak u školu...

Terapeut i autorka knjige "Parenting Without Power Struggles: Raising Joyful, Resilient Kids While Staying Cool, Calm and Connected", Suzan Sifelman, koja drži predavanja za roditelje i tako im pomaže širom sveta, u pet saveta pojašnjava kako da pomognete svom detetu ukoliko ono ima strah od škole.

Kao primer, navodi upravo iskustvo jedne majke koja joj se obratila za pomoć, a savete je objavila na svom blogu 25. avgusta 2014. godine.

"Moja ćerka je veoma anksiozno i stidljivo dete, mislila sam da će je proći dok ne krene u treći razred, ali to se nije dogodilo. Od samog početka školske godine muči je veliki strah. Prošle godine joj je bilo potrebno oko čak šest nedelja da se adaptira. Imate li neki predlog kako da joj pomognem?", napisala je Suzani brižna majka.

"Postoje deca koja jedva čekaju da krenu u školu", odgovara Suzan, "Rado idu u kupovinu potrebnog pribora, biraju šta će da obuku, i prosto trče da bi se opet videli sa drugarima i drugaricama iz razreda. S druge strane, anksioznoj deci početak školske godine nije ni malo lak. Evo šta može biti od velike pomoći:"

1. Budite nežni sa svojom ćerkom.

"Nema sumnje da bi sve išlo mnogo lakše kada bi vaša ćerka mogla jednostavno da prestane da se plaši", kaže Suzan i dodaje da "ukoliko želite da vaše dete prihvati pomoć koju mu nudite, morate mu dati do znanja kako zaista razumete da mu je teško, i da brinete. Nemojte se nervirati jer će dete to primetiti i strah će samo rasti. Deca generalno mnogo bolje odgovaraju ukoliko saosećate sa njima nego ako misle da se ljutite na njih."

2. Pronađite način da se dete oseća kao da ste vi uz njega.

"Većina mališana se oseća znatno manje anksiozno kada sa sobom nose nešto što ih vezuje za vas, nešto što mogu videti, dotaći ili pomirisati. Pozajmite ćerki svoj šali ili narukvicu kako bi kod nje izazvali osećaj da ste i dalje odmah tu sa njom, iako već nekoliko sati niste."

3. Pričajte joj o lepim stvarima koje će se tek dogoditi.

"Poput sportista koji često maštaju o tome kako će pobediti i koliko će biti srećni zbog toga, tako i decu može osnažiti sama ideja o lepo provedenom danu. Recite svojoj ćerki da zatvori oči i sluša vas dok je vodite kroz imaginarni školski dan. Govorite joj da će se smejati, da će joj biti zabavno sa drugarima i drugaricama iz razreda... Tako će u realnosti znati da ne treba ni da očekuje bilo šta strašno."

4. Rutinski se pripremajte za odlazak u školu.

"Bolje je da ujutru već znate šta ćete da radite nego da tek tada odlučujete o bilo čemu, jer je tada nivo anksioznosti prilično visok... Prethodne večeri se dogovorite šta ćete doručkovati, šta će vaša mezimica obući, i tako je polako uvedite u rutinu koja će je sprečiti da razmišlja o tome kako ju je strah i razvija dalje loše misli."

5. Podsetite svoju ćerku na to koliko je hrabra.

"Mnoga deca odlično reaguju pošto se prisete kako su nekada neke stvari mnogo teže odrađivala, a sada su im je to kao 'mačiji kašalj'. Neka vam vaša ćerka i sama pomogne u tome, dok razgovarate zajedno pravite listu stvari koje je uspela sa lakoćom da uradi a da je prvo mislila da neće moći."

"Nadam se da će vam ovi saveti biti od pomoći, i da ćete uspeti da pomognete svojoj ćerki da se brže prilagodi ove godine", napisala je Suzan, želeći sreću majci koja joj se obratila za pomoć.

Milica Gudžulić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.