4 saveta za roditelje razmažene dece: evo kako da prepoznate i rešite problematično ponašanje kod deteta

Prepoznajte da li vaše dete ima odlike razmaženosti i kako da rešite taj propust u vaspitavanju po savetu psihologa!

Razmaženo dete donosi mnogo problema roditeljima. Čim detetu zabranite nešto, odmah primenjuje već stečene navike i metode i pokazuje još jedan izliv besa dok ne dobije ono što je naumio.

Kako vaspitavaju decu u Indiji: odrastanje u ljubavi, strpljenju i dobroti...

Sve se komplikuje kada roditelji ne mogu ili ne žele da priznaju da je njihovo dete razmaženo i da je vreme da se preduzme nešto. Mnogi roditelji ne obraćaju pažnju na nepredvidivo ponašanje deteta. Međutim, takvu decu čekaju problemi kada odrastu. Zato takve situacije roditelji treba da spreče ili reše na vreme.

Ovde predstavljamo 11 glavnih odlika ponašanja razmažene dece.

Dete ne želi bilo šta deli sa drugima

Sebičnost je odlika razmažene dece, oni rade samo ono što je njima u interesu, jer su navikli da dobijaju sve ono što je njima potrebno. Naravno, takvo dete će kategorički odbijati da podeli sa nekim nešto svoje, bez obzira da li se radi o igrački ili pažnji roditelja.

Česti izlivi besa

Deca od 3 do 4 godine su često histerična, jer nisu naučili da na drugačiji način pokažu svoja osećanja. Međutim česti napadi besa kod starije dece su već razlog za zabrinutost.

Jaka zavisnost od roditelja

Žao vam je da ostavite dete kod bake da prespava jer se ono buni, i drami što i sutra mora u vrtić. U toku odrastanja dete mora da se navikne na odvajanje od roditelja.

Zahteva da mu se pripremi njegova omiljena hrana

Naravno, ponekad deca mogu biti izbirljiva. Međutim, ako vaše dete odbija redovne obroke i zahteva da mu se spremi njegova omiljena hrana, to je jasan znak da je dete razmaženo.

Stalno se žali

Još jedan znak razmaženosti - ništa ih dovoljno ne ispunjava. Svako dete voli da dobije novu igračku, nove patike ili trenerku, međutim problem je u tome kada dete vidi da njegov drugar ima neku stvar koju on nema, pa zahteva da se i njemu kupi ista. To je jasan pokazatelj da dete nije zadovoljno i uvek traži više.

Grubost

Roditelji često ispunjavaju svakakve dečje hirove, i dete ih poštuje zbog toga. A šta se događa kada roditelji prestanu da ugađaju detetu?

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.