4 saveta kako da prevaziđete traumu

Bilo da želite da pružite podršku voljenima ili sami preživljavate teške trenutke, bitno je da znate da je svaki izlaz iz stanja očaja onaj pravi - samo ako vraća osmeh na lice.

Tokom teških situacija u životu mnogima je prva misao: "Zašto se ovo meni događa?, Šta sam (Bogu) zgrešio?" i javljaju se osećanja nemoći, straha, očaja, ljutnje. Svaka emocija je energija i samo vi imate moć da je transformišete, da njihovu snagu, koja vam može ispiti životnost i veru, preobrazite u ljubav i postignete mir.

Budite ono što jeste

Na stres i tragediju ne reaguje svako na isti način, a individualni odgovori mogu da zavise i od samog pola: muškarci se često izoluju, a žene okreću društvu i prijateljstvima. Dozvolite ljudima oko sebe da u teškim situacijama budu ono što jesu i da potraže izlaz koji im više priliči - ne forsirajte razgovore sa osobama koje bi da se povuku, ili obrnuto. Imajte razumevanja za ljude oko vas kako bi i oni imali za vaše potrebe.

Osvrnite se

Nekim osobama je potrebno da gledaju unazad, beleže, analiziraju događaje, pričaju o onome što se dogodilo. Često je to potrebno i zajednicama, društvima, porodicama - da pogledaju u oči katastrofi koja ih je zadesila i pokušaju da pronađu smisao tragediji koju preživljavaju.

Gledajte u budućnost

Nada, otpornost i otpuštanje mogu da se razviju i kao posledice izbora i akcija koje vi preduzimate, a koje donose promenu i smanjuju strah. Učestvujte u što više akcija i programa koji će vas inspirisati da gledate napred, ka svojoj budućnosti, i uz čiju pomoć možete da prevaziđete traumu koja vas je zadesila, ali i osnažite da ponovo stvorite svoj život.

Odbolujte

Zastanite. Dozvolite sebi da ožalite svoj gubitak. Ne govorite da to nije ništa ako je vama bilo sve. Ali imate ono najvrednije - svoj život i priliku da počnete ispočetka.

Peđa Matić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.