3 najgore stvari koje možete da uradite kad ste pod stresom

Pročitajte šta kažu najnovija naučna istraživanja o tehnikama ublažavanja stresa i pokušajte se da ih se prisetite onda kad vam ta znanja budu potrebna..

U mnoštvu saveta koje nam serviraju svakog dana za bolji i zdraviji život, ponekad je teško snaći se u trenutku kad je ono što najviše želimo smirenje i olakšanje. Kafa ili savet prijateljice, šetnja ili meditacija? Pročitajte šta kažu najnovija naučna istraživanja o tehnikama ublažavanja stresa i pokušajte se da ih se prisetite onda kad vam ta znanja budu potrebna...

Greška broj 1. - Preskačete jutarnju kafu

Ako imate osećaj da vam previše kafe napreže nerve, šta je vaš prvi instinkt kad se spremate na važan jutarnji sastanak? Da preskočite kafu? Greška. Prema istraživanju sprovedenom na Bristolskom univerzitetu, žene se bolje snalaze u napetim situacijama ako snabdeju organizam kofeinom, ostvaruju bolje rezultate pa čak osećaju i jače samopouzdanje. Muškarci, naprotiv, lošije funkcionišu pod pritiskom ako su prethodno pili kafu. Za žene, kažu istraživači, preporučuje čak i do tri kafe dnevno u stresnim danima.

Greška broj 2. - Ulažete maksimum napora

Što nam je važniji neki projekat (poslovni ili lični, nebitno), to se više trudimo da iskontrolišemo svaki aspekt - svaku reč, svaku misao, svaki postupak. Međutim, baš je to ono najgore što možemo da učinimo. Kako ističe dr Sijan Bejlok, kognitivni psiholog sa Univerziteta u Čikagu, izlažemo se opasnosti da napnemo svoju radnu memoriju do maksimuma a ona će nas tada izneveriti. Jednostavno, nemamo dovoljno procesora da istovremeno obavljamo neki posao i temeljno nadziremo sve njegove aspekte i merimo rezultate.

Greška broj 3. - Izlažete problem do tančina najboljoj prijateljici

Zar nije upravo ćaskanje s drugaricom ono što treba da nas opusti? Ne, kažu istraživači, ističući nalaz da kad prijateljice razlažu neki problem i dugo diskutuju, njihov nivo stresnih hormona raste. Zato nemojte do besvesti analizirati svaki pogrešan pogled, svaku naizgled neprijatnu opasku, jer tada zapravo ponovo doživljavate svaki taj negativan trenutak. Poštedite i sebe i prijateljicu 100. jubilarnog doživljaja konflikta na poslu, već radije popričajte o tome koje poslovne veštine biste mogle da bolje iskoristite.

 

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.