3 loše metode za vaspitavanje dece: ovo svaki roditelj treba da izbegne

3 pogrešne metode vaspitavanja dece - stručnjaci ističu da roditelji na ovaj način negativno utiču na sazrevanje deteta!

U našem društvu još uvek prevladava stav da se dete neće razviti u osobu koja se može uklopiti u društvo ako ne preduzmemo određene vaspitne aktivnosti, ako ne podučimo dete dobrom ponašanju kažnjavanjem i nagrađivanjem. To je tačno, ali ne na način kako to inače zamišljamo.

Kako da prepoznate socijalnu anksioznost kod dece: evo koja deca imaju najveći rizik od ovog mentalnog stanjaKako da prepoznate socijalnu anksioznost kod dece: evo koja deca imaju najveći rizik od ovog mentalnog stanjaSocijalna anksioznost podrazumeva intenzivan iracionalan strah od jedne ili više socijalnih situacija u kojima se pojedinac…

Društvo još ne poznaje do kraja unutrašnju motivaciju dobrog ponašanja dece i ne razume prirodne procese koji dete čine takvim. Zbog nedostatka tih uvida i nedovoljne povezanosti s prirodnim instinktima koji bi razvili takav odnos s detetom, primenili smo metode za postizanje poželjnog ponašanja iz sveta odraslih. Pritom zaboravljamo da deca funkcionišu drugačije i da te metode, koje doduše daju rezultate, imaju razorne posledice na proces sazrevanja.

Zbog toga je nezrelost dosegla pandemijske razmere. Impulsivnost, stavovi ili-ili, teškoće s prihvatanjem promena, neodgovornost, radikalizam, perfekcionizam, nedostatak unutrašnjeg osećaja sopstvene vrednosti i potreba za kompenzacijom materijalnim… To su simptomi i posledice nedovršenih procesa sazrevanja u detetu, s kojima se proživi život bez svesti da smo mogli biti drugačiji.

Većina tih karakteristika posledica je uobičajenih vaspitnih metoda koje roditelji primjenjuju po inerciji, ne shvatajući koju cenu zbog toga plaćaju i oni i dete. Dobra je vest da većina roditelja koji su imali priliku da se upoznaju s činjenicama i inuitivnijim pristupom koji propagira razvojna psihologija lako i brzo prepozna ispravnost tih uvida i dalje instinktivno menja odnos prema deci, pa onda ti isti roditelji svedoče o znatnom poboljšanju odnosa i pozitivnim promenama u detetu.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.