3 boje za bolji život

Boje su osmesi prirode, kaže jedna stara poslovica, a u svakodnevnom životu njihovu energiju možemo iskoristiti u onim aspektima života u kojima svaka pomoć dobro dođe: manji apetit, veća izdržljivost, vrcava kreativnost... ko ne bi poželeo takve osobine?

S obzirom na to da smo okruženi bojama, očekivalo bi se da je psihologija boja izuzetno razvijena. Međutim, kako navode istraživači Endrju Eliot i Markus Mejer, postoji zapravo vrlo malo empirijskih istraživanja uticaja boja na psihološke funkcije čoveka.

Najpraktičnija su, naravno, ona čije rezultate možemo da iskoristimo u svakodnevnom životu i to za one aspekte koji su svima važni: apetit, izdržljivost, kreativnost... evo kako utiču boje na njih.

Jedite iz crvenih tanjira

3_boje_za_bolji_zivot_1

Ako vam je potrebna mala pomoć da obuzdate svoje apetit, predlažemo crvene tanjire! Naime, prema studiji koju je magazin "Appetite" objavio 2012. godine, redovno pojedemo manje hrane kad je ona poslužena na crvenim tanjirima, za razliku od obroka kad se koriste plavi ili beli tanjiri. Jedno od tumačenja koje zvuči vrlo moguće je da crvenu boju poistovećujemo sa znakom "stop" pa nas ona zaustavlja i u prekomernom jelu.

Vežbajte u zelenom

3_boje_za_bolji_zivot_2

Radi jedne studije objavljene u časopisu Environmental Science & Technology,testirani su biciklisti koji su u toku vožnje gledali video u kome se prelivaju različite boje. U zelenoj okolini oni su svoj fizički napor doživljavali kao mnogo manji nego njihove kolege koje su gledale samo sivilo. Zato, izađite iz teretane i vežbajte u prirodi: sve će vam ići lakše!

Radite u plavoj kancelariji

3_boje_za_bolji_zivot_3

Podstaknite kreativnost tako što ćete plavom bojom ulepšati svoj prostor. Istraživanje sa Univerziteta Britanske Kolumbije u Vankuveru je pokazalo da ljudi koji koriste kompjutere sa plavom pozadinom dolaze do kreativnijih poslovnih ideja, zato što se plava boja povezuje sa otvorenošću i spokojem.

Ana Pantić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.