17 stručnih saveta za vaspitavanje ćerke: evo kako da vaša devojčica postane snažna i samouverena

Evo nekoliko saveta stručnjaka koje će vam pomoći da odgajate snažne ćerke!

Snažne devojčice su one koje odrastaju sigurne u sebe, svoje kvalitete i sposobnosti. One uče da preduzimaju akcije, čine dobre izbore u svojim životima i rade pozitivne stvari za druge. One kritički razmišljaju o svetu koji ih okružuje, izražavaju otvoreno svoje mišljenje i uzimaju u obzir tuđe. Jake devojčice su samouverene i odrastaju sa stavom „ja to mogu“. Naravno, i one mogu imati svoje trenutke slabosti (kao i svi mi) i sumnjati u sebe, ali ova osećanja ih ne parališu jer one znaju da se uhvate u koštac sa svojim problemima. Snažne devojčice žive potpune, ispunjene živote. Evo nekoliko saveta stručnjaka koje će vam pomoći da odgajate snažne ćerke.

Prirodna pomoć očevima: budite tu za svoje ćerkePrirodna pomoć očevima: budite tu za svoje ćerkeOdnos očeva sa ćerkama veoma je kompleksan i važan, jer ta iskustva kasnije utiču na doživljaj svih muškaraca sa kojima se ćerka…

Ohrabrite ćerku da sledi svoje strasti.

Potpuno angažovanje i posvećivanje aktivnosti koju voli će joj omogućiti da nauči da savlada izazove, gradi svoje samopouzdanje i radi na afirmaciji pravih vrednosti a ne samo spoljašenjeg izgleda. Bavljenje onim što voli će joj omogućiti da više vremena posveti omiljenom sportu ili instrumentu na primer a ne televiziji.

Dozvolite svojoj devojčici da ima glas prilikom donošenja odluka.

Kada god je to moguće dozvolite devojčici da donosi konstruktivne odluke o svom životu. Neka sama bira šta će da obuče, u određenim granicama. Neka bira u kojim će vannastavnim aktivnostima da učestvuje (dok god je to OK i sa ostatkom porodice). Zapamite da će shvatiti šta voli isprobavanjem raznih stvari koje će joj pokazati i šta ne voli i šta voli. Ako već posle jedne sezone ne voli jednu aktivnost, u redu je i da pređe na drugu.

Odredite najvažnije moralne i etičke vrednosti za vašu porodicu.

Etičke i moralne vrednosti koje želite da prenesete na vašu devojčicu najbolje je da pokazujete primerom. Kada tokom dana možete da utičete na vrednosti koje prenosite deci? Koje vrednosti želite da vaša ćerka razvije u životu? Razmislite o tome i proverite da li se te vrednosti odslikavaju u vašem roditeljskom stilu.

Ohrabrite je da sama rešava svoje probleme a ne da vi to radite za nju.

Kada roditelji često preuzimaju stvari u svoje ruke, devojčice ne razvijaju osnovne veštine koje su im potrebne za samostalno rešavanje problema. Bolje je da, kada se vaša ćerka suočava sa nekim problemom, zatražite od nje da razmotri tri strategije ili načina na koje može da reši problem i zajedno sa njom razmislite o posledicama svake od njih. Neka ona zatim odluči šta želi da uradi (u okvirima razumnog i razmotrenog). Čak i ako se ne slažete sa njenim izborom, na ovaj način ćerki dajete osećaj kontrole nad njenim životom i pokazujete joj da je ona odgovorna za svoje odluke.

Ohrabrite je i podstaknite da preuzima rizike.

Devojčice koje izbegavaju rizike ove vrste imaju niži nivo samopoštovanja od devojčica koje pokušavaju malo rizičnije stvari. Zato podstaknite i vašu devojčicu da izađe iz svoje zone sigurnosti. Na primer, ako se plaši da vozi bicikl nizbrdo, krenite od manjih brda kako bi se postepeno oslobodila. I kod devojčica koje nemaju sportske predispozicije važno je razviti određene fizičke sposobnosti i samopouzdanje dok su male. Bilo da se radi o timskom ili individulanom sportu, devojčice treba da kreiraju fizičku vezu sa svojim telom jer tako grade samopouzdanje.

Neka devojčice rade zajedno.

Devojčice koje sarađuju na projektima u školi ili zajedno učestvuju u rešavanju problema mnogo se bolje suočavaju sa problemima i rizicima.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.